Meni
Korpa

Blog RSS Feed

25 Sep Šta znači osvećenje predmeta u Srpskoj pravoslavnoj crkvi
0 32
Osvećenje predmeta ima poseban značaj u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i duboko je ukorenjeno u verskoj tradiciji i običajima. Kroz ovaj članak, pokušaćemo da vam približimo suštinu i značaj osvećenja predmeta kao i njegovu simboliku.Istorija i teološki okvirOsvećenje predmeta nije nov koncept i postoji već vekovima unazad. Osnovna ideja je posvećivanj..
17 Aug Šta je pravoslavni crkveni kalendar?
0 247
Pravoslavni crkveni kalendar je složen sistem koji pravoslavni hrišćani koriste za određivanje datuma crkvenih praznika, postova, svetaca i drugih verskih događaja. Evo osnovnih elemenata koji se obično nalaze u pravoslavnom crkvenom kalendaru:Pokretni praznici: Ovi praznici se temelje na datumu Vaskrsa, koji se računa prema lunarnom kalendaru i sv..
30 Jun Zašto pravoslavni sveštenici i monasi nose bradu?
0 488
Tradicija nošenja brade među pravoslavnim sveštenicima i monasima, uključujući i one iz Srpske Pravoslavne Crkve, ima duboko simboličko značenje i istorijsko utemeljenje.Biblijska tradicija: Prema Starom Zavetu, postoji uputstvo da se ne seku krajevi brade (Levitska 19:27). Ovo se interpretira kao poštovanje prema Božijem stvaranju.Identifikacija s..
01 Jun Šta je sveštenik u Srpskoj pravoslavnoj crkvi
0 292
Sveštenik u Srpskoj pravoslavnoj crkvi je duhovni vođa i služitelj svetih tajni. On je posrednik između vernika i Boga, sa ulogom da vodi i podržava svoju zajednicu kroz različite aspekte verskog života.Sveštenik obavlja različite liturgijske obrede, uključujući Božansku Liturgiju - centralnu liturgijsku službu Pravoslavne Crkve, kao i krštenja, ve..
15 May Šta je klepalo
0 310
Klepalo u pravoslavlju, poznato i kao semantron, je drveni instrument koji se koristi za pozivanje monaha i vernika na bogosluženja u manastirima i manastirskim crkvama.Klepalo se tradicionalno sastoji od dugačkog, ravno isečenog komada drveta ili metala koji se udara drugim drvenim ili metalnim predmetom. Kada se klepalo udara, proizvodi se snažan..
25 Oct O svešteničkom blagoslovu
zecevic 0 1002
Sveštenoslužitelji, odnosno ljudi, koji su kroz Svetu tajnu Sveštenstva primili blagodat Svetog Duha za služenje u sveštenom činu Crkvi Hristovoj – episkopi (arhijereji) i sveštenici (jereji), osenjuju nas krsnim znamenjem. Ovakvo osenjivanje se naziva blagoslovom.Kada nas episkop ili sveštenik blagosilja rukom, on prste na ruci spoji imenoslovno. ..
10 Aug Ustrojstvo pravoslavne crkve
0 378
Jerarhijsko ustrojstvo crkve podrazumeva poredak u crkvi. Jer, budući da je Crkva zajednica mnogih službi: episkopske, svešteničke, đakonske, laičke, potrebno je da u Crkvi postoji poredak, kako bi se održalo jedinstvo među njima, bez koga ni jedna služba ne bi mogla  da postoji. Pravoslavna crkva nije klerikalna, u smislu da je klir aktivan, a lai..
10 May Šta je propoved ?
dragan 0 1372
Propoved je crkvena beseda kojom se ljudi poučavaju istinama vere. Na početku hrišćanske propovedi u Novom Zavetu, susrećemo se sa njena dva glavna vida: blagovest i svedočenje o javljanju Spasitelja, kao i izlaganje i objašnjenje NJegovog učenja. Kako piše jevanđelista Luka, Hristos u hramu poučava i blagovesti (Lk. 20,1). Prvi tip propovedi povez..
05 Dec Sveta tajna braka
dragan 0 2448
Brak Sveta tajna braka je Sveta tajna kroz koju Sveti Duh sjedinjuje u jedno biće dva krštena punoletna lica različitog pola, koji pred sveštenikom izjave da će se ceo svoj život uzajamno voleti, biti verni jedno drugom, i u kojoj primaju blagoslov za rađanje i vaspitanje dece.Brak je Sveta tajna koju je Bog ustanovio još u Raju, rekavši Adamu i Ev..
13 Nov Molitva za decu
2 2655
Gospode Isuse Hriste, Koji si Sam bio Dete, i Koji si decu voleo i blagosiljao, pomiluj i spasi decu našeg vremena, da se nekrštena krste, a krštena dase verom u Tebe i ljubavlju prema Tebi utvrde. Spasi, Gospode, onu decu koju njihovi neverujući ili zloverni roditelji kvare bezbožjem ili zloverjem i odvlače ih od Tebe, Koji si jedini Spas i Izbavi..
30 Jun Osvećenje hrama, potrebni predmeti i postupak
zecevic 0 4596
Kod nas, hrišćana, hramom se naziva posebno zdanje, mesto, posvećeno Bogu, u kome se verujući sabiraju radi uznošenja zajedničkih molitava Bogu.Najvažniji deo hrišćanskog hrama je oltar. Naziv oltar potiče od latinskog alta ara – uzdignuti, uzvišen žrtvenik. Prema običaju drevne Crkve oltar je uvek bio smešten u polukrugu na istočnoj strani hrama. ..
07 Jun Molitva gospodnja - Oče naš
0 7475
Oče naš, koji si na nebesima,da se sveti ime Tvoje,da dođe carstvo Tvoje,da bude volja Tvojai na zemlji kao na nebu;hleb naš nasušni daj nam danas;i oprosti nam dugove našekao što i mi opraštamo dužnicima svojim;i ne uvedi nas u iskušenje,no izbavi nas od zloga. ..
Prikaži od 1 do 12 od 43 (4 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.