Meni
Korpa

O pravoslavnim pojmovima RSS Feed

23 Feb Šta je greh?
0 853
U pravoslavnoj teologiji, greh se definiše kao svaka misao, reč ili delo koje je u suprotnosti sa Božjom voljom i ljubavlju. On predstavlja poremećaj odnosa između čoveka i Boga, kao i međuljudskih odnosa. Sama reč „greh“ znači promašaj cilja. A šta je cilj za nas hrišćane?Odgovor na to pitanje zavisi od toga kako mi pristupamo Bogu: da li kao robo..
17 Aug Šta je pravoslavni crkveni kalendar?
0 1457
Pravoslavni crkveni kalendar je složen sistem koji pravoslavni hrišćani koriste za određivanje datuma crkvenih praznika, postova, svetaca i drugih verskih događaja. Evo osnovnih elemenata koji se obično nalaze u pravoslavnom crkvenom kalendaru:Pokretni praznici: Ovi praznici se temelje na datumu Vaskrsa, koji se računa prema lunarnom kalendaru i sv..
30 Jun Zašto pravoslavni sveštenici i monasi nose bradu?
0 1912
Tradicija nošenja brade među pravoslavnim sveštenicima i monasima, uključujući i one iz Srpske Pravoslavne Crkve, ima duboko simboličko značenje i istorijsko utemeljenje.Biblijska tradicija: Prema Starom Zavetu, postoji uputstvo da se ne seku krajevi brade (Levitska 19:27). Ovo se interpretira kao poštovanje prema Božijem stvaranju.Identifikacija s..
01 Jun Šta je sveštenik u Srpskoj pravoslavnoj crkvi
0 2749
Sveštenik u Srpskoj pravoslavnoj crkvi je duhovni vođa i služitelj svetih tajni. On je posrednik između vernika i Boga, sa ulogom da vodi i podržava svoju zajednicu kroz različite aspekte verskog života.Sveštenik obavlja različite liturgijske obrede, uključujući Božansku Liturgiju - centralnu liturgijsku službu Pravoslavne Crkve, kao i krštenja, ve..
25 Oct O svešteničkom blagoslovu
0 1755
Sveštenoslužitelji, odnosno ljudi, koji su kroz Svetu tajnu Sveštenstva primili blagodat Svetog Duha za služenje u sveštenom činu Crkvi Hristovoj – episkopi (arhijereji) i sveštenici (jereji), osenjuju nas krsnim znamenjem. Ovakvo osenjivanje se naziva blagoslovom.Kada nas episkop ili sveštenik blagosilja rukom, on prste na ruci spoji imenoslovno. ..
10 May Šta je propoved ?
dragan 0 2153
Propoved je crkvena beseda kojom se ljudi poučavaju istinama vere. Na početku hrišćanske propovedi u Novom Zavetu, susrećemo se sa njena dva glavna vida: blagovest i svedočenje o javljanju Spasitelja, kao i izlaganje i objašnjenje NJegovog učenja. Kako piše jevanđelista Luka, Hristos u hramu poučava i blagovesti (Lk. 20,1). Prvi tip propovedi povez..
05 Dec Sveta tajna braka
dragan 0 3989
Brak Sveta tajna braka je Sveta tajna kroz koju Sveti Duh sjedinjuje u jedno biće dva krštena punoletna lica različitog pola, koji pred sveštenikom izjave da će se ceo svoj život uzajamno voleti, biti verni jedno drugom, i u kojoj primaju blagoslov za rađanje i vaspitanje dece.Brak je Sveta tajna koju je Bog ustanovio još u Raju, rekavši Adamu i Ev..
30 Jun Osvećenje hrama, potrebni predmeti i postupak
0 6696
Kod nas, hrišćana, hramom se naziva posebno zdanje, mesto, posvećeno Bogu, u kome se verujući sabiraju radi uznošenja zajedničkih molitava Bogu.Najvažniji deo hrišćanskog hrama je oltar. Naziv oltar potiče od latinskog alta ara – uzdignuti, uzvišen žrtvenik. Prema običaju drevne Crkve oltar je uvek bio smešten u polukrugu na istočnoj strani hrama. ..
30 Apr O najvećem hrišćansom prazniku - Vaskrsu
0 3640
Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Toga dana je Gospod Isus Hristos Vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svima ljudima od Adama i Eve do poslednjeg čoveka na zemlji, darovao večni život. Zbog značaja ovoga praznika, svaka nedelja u toku godine posvećena je Vaskrsu i svaka nedelja je mali Vaskrs. U toku Vaskrsa, hrišćani se pozdravljaju rečima: HRI..
07 Oct Pravoslavni rečnik
dragan 0 22586
Alfa i Omega. Prvo i zadnje slovo grčke azbuke, kako kaže Sveto Pismo "Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, govori Gospod, Koji jeste, i Koji beše i Koji će doći, Svedržitelj.” (Otkr.1:8). Ona takođe simbolizuju monogram Hrista.Anatema. Duhovna kazna izopštenja onih koji odbacuju ili izopačuju osnovne istine o veri. Crkva isto može baciti anate..
30 Sep Šta je parastos (zadušnice)?
2 144651
Smrt je strašna i užasna stvar, a pogotovu smrt neke veoma drage osobe kao što je to majka ili otac. Da li postoji rešenje problema smrti, postoji. A to rešenje je dao Gospod Isus Hristos. Sva mudrovanja ljudska, sve filosofije i sve religije ovoga sveta pokušavale su i pokušavaće da reše najveću misteriju, najveću tajnu, tajnu smrti. Od kada se čo..
20 Sep Vozdiženje časnog krsta - Krstovdan
0 4512
Na ovaj praznik slavimo podizanje, uzdizanje ili kako bi se to reklo na starom srpskom jeziku Vozdviženje Časnog Krsta ili u našem narodu poznat kao Krstovdan. Tog dana proslavljamo uspomenu na dva događaja u istoriji hrišćanstva.Prvi događaj je pronalazak Krsta na kojem je bio razapet Gospod Isus Hristos. Naime, Car Konstantin je u bici sa pobunje..
Prikaži od 1 do 12 od 21 (2 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.