Meni
Korpa

Bosiljak

Bosiljak se smatra svetom biljkom i koristi se u različite svrhe u pravoslavnim crkvama, uključujući i srpsku pravoslavnu crkvu. Evo nekoliko primjera njegove upotrebe:

  • Osvećenje vode: Bosiljak se često koristi za osvećenje vode tokom crkvenih obreda. Listovi ili grančice bosiljka se stavljaju u vodu, a sveštenik izgovara posebne molitve za osvećenje. Osvećena voda se zatim koristi u različitim prilikama, kao što su krštenje, pričešće ili blagosiljanje vernika.
  • Ikone i oltari: Bosiljak se može naći u blizini ikona i oltara u pravoslavnim crkvama. Listovi bosiljka se često stave na ikone, oltarske stolove ili druga sveta mesta kao izraz poštovanja i čistoće.
  • Svetosavlje: Bosiljak je posebno vezan za Svetog Save, koji je zaštitnik Srpske pravoslavne crkve i naroda. Bosiljk se često koristi kao simbol Svetog Save i postavlja se pored ikona, kao deo proslava i molitvi posvećenim Svetom Savi.

Bosiljak ima duhovno i simbolično značenje u pravoslavnim obredima. Smatra se svetom biljkom koja predstavlja blagoslov, čistoću, zaštitu i mir. Njegova upotreba je deo bogosluženja i tradicije, podsećajući vernike na prisustvo Božje blagodati i svetosti.

Šifra artikla: 3862
Napomena: Bosiljkače ne isporučujemo u Australiju, Novi Zeland i Sjedinjene Američke države zbog carinskih propisa oko uvoza biljaka i semenki.Suva stabljika bosiljka. Može se koristiti prilikom osvećenja ili krštenja. ..
200,00 RSD
Prikaži od 1 do 1 od 1 (1 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.