Meni
Korpa

Blog - crkva RSS Feed

25 Sep Šta znači osvećenje predmeta u Srpskoj pravoslavnoj crkvi
0 1666
Osvećenje predmeta ima poseban značaj u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i duboko je ukorenjeno u verskoj tradiciji i običajima. Kroz ovaj članak, pokušaćemo da vam približimo suštinu i značaj osvećenja predmeta kao i njegovu simboliku.Istorija i teološki okvirOsvećenje predmeta nije nov koncept i postoji već vekovima unazad. Osnovna ideja je posvećivanj..
01 Jun Šta je sveštenik u Srpskoj pravoslavnoj crkvi
0 2762
Sveštenik u Srpskoj pravoslavnoj crkvi je duhovni vođa i služitelj svetih tajni. On je posrednik između vernika i Boga, sa ulogom da vodi i podržava svoju zajednicu kroz različite aspekte verskog života.Sveštenik obavlja različite liturgijske obrede, uključujući Božansku Liturgiju - centralnu liturgijsku službu Pravoslavne Crkve, kao i krštenja, ve..
10 Aug Ustrojstvo pravoslavne crkve
0 1265
Jerarhijsko ustrojstvo crkve podrazumeva poredak u crkvi. Jer, budući da je Crkva zajednica mnogih službi: episkopske, svešteničke, đakonske, laičke, potrebno je da u Crkvi postoji poredak, kako bi se održalo jedinstvo među njima, bez koga ni jedna služba ne bi mogla  da postoji. Pravoslavna crkva nije klerikalna, u smislu da je klir aktivan, a lai..
27 Jul Kako se treba ponašati u crkvi
dragan 3 62496
Ulazeći u sveti hram, prekrstimo se, uz blagi naklon. Dolazimo do celivajuće ikone na sredini crkve, poklonimo joj se i prekrstimo, celivamo ikonu (žene ne ostavljajući tragove karmina) i na kraju se blago poklonimo onima koji stoje u redu iza nas i oko nas. Hram je sveto mesto sabranja vernika radi molitve i bogosluženja, te sve radnje koje to rem..
Prikaži od 1 do 4 od 4 (1 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.