Meni
Korpa

Blog - Post RSS Feed

30 Jan Zašto se posti sredom i petkom?
0 959
Post sredom i petkom duboko je ukorenjen u bogatoj tradiciji i duhovnosti Pravoslavne crkve. Ovi dani su odabrani zbog svoje simbolike u vezi sa ključnim događajima iz života Gospoda Isusa Hrista. Sreda je dan kada se sećamo izdaje  Gospoda Isusa Hrista od strane Jude Iskariotskog, dok je petak dan raspeća, najvažnijeg trenutka u hrišćanskoj eshato..
14 Oct Sveti apostol i jevanđelista Luka
0 6507
Sveti apostol i jevanđelista Luka bio je lekar, slikar i prijatelj apostola Pavla. Sveti apostol Luka je pripadao broju sedamdesetorice Hristovih apostola. O tome on sam govori u Evanđelju svom: Izabra Gospod i drugih Sedamdesetoricu, i posla ih po dva i dva pred licem svojim u svaki grad i mesto kuda šćaše sam doći (Lk. 10, 1). Sveti Luka, naoruža..
22 Jul Kako postaviti ikone na zid?
7 171551
Šta je to pravoslavna ikona? Reč ikona je izvorna grčka reč i znači - slika, portret. Uzeto šire, to može biti slika nereligiozne sadržine; međutim, uzeto uže to je slika isključivo religioznog značenja. Kod ikone razlikujemo dva bitna činioca: arhetip (prvolik) i tip (lik). Arhetip je ona ličnost koju slika prikazuje (Sveti Nikolaj, Sveti Georgije..
Prikaži od 1 do 3 od 3 (1 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.