Meni
Korpa
Akcioni plan za COVID-19

Bogoslovski tokovi u vreme turske vladavine - Vasilije Kaljakmanis

Bogoslovski tokovi u vreme turske vladavine - Vasilije Kaljakmanis
Bogoslovski tokovi u vreme turske vladavine - Vasilije Kaljakmanis

Kada su pre oko dvadeset godina bile objavljivane prve naše studije o ovoj veoma burnoj epohi turske valdavine, nismo mogli da zamislimo da će ovaj period o kome je reč izazvati živo interesovanje. Rezultat ovog interesovanja bilo je objavljivanje značajnih članaka i studija od strane većeg broja istraživača, pisanje doktorskih disertacija, kao i organizovanje naučnih skupova i konferencija. Tako je nastala jasnija slika o stanju u Crkvi, bogoslovskim „vrenjima“ i različitim filosofskim i bogoslovskim tokovima koji su se razvi- li na prostoru pravoslavnog hrišćanskog Istoka.

Međutim, ostaju još uvek pojedinačni problemi ili aspekti problema koji nisu dovoljno proučeni. U toku ovog perioda, zbog dugog trajanja ropstva, društvene strukture su funkcionisale na različit način, pošto su crkvene, društvene i političke prilike bile neodovojivo povezane. Crkva kao institucija, po nužnosti i prema ikonomiji, imala je ulogu predvodnika nacije sa svim onim što to povlači za sobom. Takođe, ono što se danas naziva multikulturalnost i za mnoge predstavlja iznenađenje, bilo je u to doba samo po sebi razumljivo. Grčki pravoslavni hrišćani su živeli zajedno sa muslimanima, Jevrejima, Latinima, protestantima, kao i sa ljudima iste veroispovesti ali drugih nacionalnosti. Tako su društvene okolnosti bile potpuno različite od onih u dvadesetom i početkom dvadest prvog veka.

Radovi koji se objavljuju u ovom izdanju, uprkos tome što imaju obeležje studija koje su nastale sticajem okolnosti kao i razvoja koje su se u međuvremenu desili, još uvek su zanimljivi, jer osvetljavaju nevidljive strane ove epohe i doprinose trezvenoj proceni bogoslovskih tokova za vreme turske vladavine i novogrčkog perioda. Određeni radovi su predstavljeni na različitim naučnim skupovima, dok su drugi u celosti objavljeni. Uložen je napor da se izbegnu jednostranosti i da se sa svih strana prikaže, što je moguće sveobuhvatnije, crkveni i bogoslovski okvir epohe. Nije sigurno da li je postignut cilj ovog našeg truda. To će ocenjivati čitaoci i naši studenti željni znanja na odseku Teologije Aristotelovog Univerziteta u Solunu.


Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Stanje zaliha prikazano na internet stranici može se razlikovati od stanja zaliha u magacinu.  Prilikom pakovanja vaše narudžbine ukoliko utvrdimo da nekih artikala nema na stanju, naši zaposleni će vas obavestiti putem emaila i ponuditi alternativu u drugom sličnom predmetu ili vam taj artikal neće biti naplaćen. 

1.100,00 Din.
  • Stanje: Na stanju
  • Šifra proizvoda: 10997
Pogledano: 2052
Ova web stranica koristi kolačiće ('cookies') kako bismo Vam pružili bolje korisničko iskustvo. Prihvatanjem korišćenja kolačića saglasni ste sa politikom privatnosti.