Meni
Korpa

Bogoslovski tokovi u vreme turske vladavine - Vasilije Kaljakmanis

Bogoslovski tokovi u vreme turske vladavine - Vasilije Kaljakmanis
Bogoslovski tokovi u vreme turske vladavine - Vasilije Kaljakmanis

Kada su pre oko dvadeset godina bile objavljivane prve naše studije o ovoj veoma burnoj epohi turske valdavine, nismo mogli da zamislimo da će ovaj period o kome je reč izazvati živo interesovanje. Rezultat ovog interesovanja bilo je objavljivanje značajnih članaka i studija od strane većeg broja istraživača, pisanje doktorskih disertacija, kao i organizovanje naučnih skupova i konferencija. Tako je nastala jasnija slika o stanju u Crkvi, bogoslovskim „vrenjima“ i različitim filosofskim i bogoslovskim tokovima koji su se razvi- li na prostoru pravoslavnog hrišćanskog Istoka.

Međutim, ostaju još uvek pojedinačni problemi ili aspekti problema koji nisu dovoljno proučeni. U toku ovog perioda, zbog dugog trajanja ropstva, društvene strukture su funkcionisale na različit način, pošto su crkvene, društvene i političke prilike bile neodovojivo povezane. Crkva kao institucija, po nužnosti i prema ikonomiji, imala je ulogu predvodnika nacije sa svim onim što to povlači za sobom. Takođe, ono što se danas naziva multikulturalnost i za mnoge predstavlja iznenađenje, bilo je u to doba samo po sebi razumljivo. Grčki pravoslavni hrišćani su živeli zajedno sa muslimanima, Jevrejima, Latinima, protestantima, kao i sa ljudima iste veroispovesti ali drugih nacionalnosti. Tako su društvene okolnosti bile potpuno različite od onih u dvadesetom i početkom dvadest prvog veka.

Radovi koji se objavljuju u ovom izdanju, uprkos tome što imaju obeležje studija koje su nastale sticajem okolnosti kao i razvoja koje su se u međuvremenu desili, još uvek su zanimljivi, jer osvetljavaju nevidljive strane ove epohe i doprinose trezvenoj proceni bogoslovskih tokova za vreme turske vladavine i novogrčkog perioda. Određeni radovi su predstavljeni na različitim naučnim skupovima, dok su drugi u celosti objavljeni. Uložen je napor da se izbegnu jednostranosti i da se sa svih strana prikaže, što je moguće sveobuhvatnije, crkveni i bogoslovski okvir epohe. Nije sigurno da li je postignut cilj ovog našeg truda. To će ocenjivati čitaoci i naši studenti željni znanja na odseku Teologije Aristotelovog Univerziteta u Solunu.


Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Zbog različitih faktora koji utiču na jačinu i svetlinu ekrana, kao i zbog prilagođavanja boja tokom proizvodnje, ne možemo garantovati da će slika prikazana na našem sajtu biti u potpunosti identična predmetu u prirodnom ambijentu.

Iako ćemo se truditi da naši prikazi budu što verniji, molimo vas da imate u vidu da se boje, sjaj i drugi faktori mogu razlikovati u zavisnosti od postavki vašeg ekrana i osvetljenja prostora u kojem se nalazite. Uvek smo tu da odgovorimo na vaša pitanja i pružimo dodatne informacije o proizvodu ako vam je potrebno.

1.100,00 RSD
  • Stanje: 1
  • Šifra artikla: 10997
  • SKU: *
Pogledano: 9416
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.