Meni
Korpa

Pravoslavno bogoslovlje na razmeđu vekova - Mitropolit Ilarion (Alfejev)

Pravoslavno bogoslovlje na razmeđu vekova - Mitropolit Ilarion (Alfejev)
Pravoslavno bogoslovlje na razmeđu vekova - Mitropolit Ilarion (Alfejev)

PREDGOVOR

Ova knjiga predstavlja zbornik članaka i referata, napisanih između 1997. i 1999. godine, posvećenih jednoj opštoj temi - pravoslavnoj teologiji na razmeđu stoleća. "Hoće li biti preporoda ruske teološke nauke?" Ovo pitanje, uzeto za naslov jednog od članaka, postalo je lajtmotiv čitave knjige.
Prvi deo zbornika posvećen je problemima teološkog obrazovanja u Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi. Mnogima je očigledna neophodnost ozbiljnog preosmišljavanja postojećeg sistema teološkog obrazovanja, radikalna reforma duhovnih škola. Naime, u bogoslovijama i duhovnim akademijama postavlja se osnova na kojoj se zidaju bogoslovlje i život Ruske Crkve, jer baš u njima se vaspitavaju budući pastiri Crkve. Kako mi se čini, cilj reforme duhovnih škola treba da bude povratak tradicionlanim svetootačkim izvorima, maksimalno približavanje onom modelu bogoslovske škole koji je postojao na hrišćanskom Istoku u prvih hiljadu godina. Istovremeno, neophodno je i ozbiljno povećavanje naučnog nivoa predavanja, što je nemoguće bez uvođenja u tokove savremene svetske teološke nauke.
Drugi deo knjige sadrži materijal posvećen vodećim teolozima odlazećeg XX veka - arhimandritu Kiprijanu (Kernu), protojereju Jovanu Majendorfu, episkopu Kalistu Dioklijskom (Kernu), arhimandritu Sofroniju (Saharovu) i mitropolitu Antoniju Suroškom. U stvaralaštvu navedenih teologa vernost svetootačkoj tradiciji spaja se sa otvorenošću prema izazovima savremenosti: tradicionalno učenje Pravoslavne Crkve umeli su da izraze jezikom shvatljivim čoveku naše epohe. Svestrano izučavanje njihovog nasleđa čini se neobično važnim za preporod otačke teologije.
Najzad, treći deo, koji je i dao naslov čitavom zborniku, predstavlja pokušaj celovitog osmišljavanja kompleksa zadataka koji se nalaze pred ruskom pravoslavnom teologijom uoči XXI stoleća, i sumira dugogodišnja autorova razmišljanja na datu temu. 
Koristim priliku da se zahvalim svima koji su na ovaj ili onaj način omogućili nastanak ove knjige, pre svega mojim najbližim pomoćnicima, koji zajedno sa mnom nose breme svakodnevnog služenja, a takođe i studentima i apsolventima duhovnih škola, čija se postavena pitanja delimično pojavljuju na stranicama knjige. 

Oktobar 1999. godine.
Moskva

Izdavač: Kalenić 
Strana: 216
Povez: meki
Pismo: ćirilica
Format: 16,5 x23,5 cm
Godina izdanja: 2011

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Zbog različitih faktora koji utiču na jačinu i svetlinu ekrana, kao i zbog prilagođavanja boja tokom proizvodnje, ne možemo garantovati da će slika prikazana na našem sajtu biti u potpunosti identična predmetu u prirodnom ambijentu.

Iako ćemo se truditi da naši prikazi budu što verniji, molimo vas da imate u vidu da se boje, sjaj i drugi faktori mogu razlikovati u zavisnosti od postavki vašeg ekrana i osvetljenja prostora u kojem se nalazite. Uvek smo tu da odgovorimo na vaša pitanja i pružimo dodatne informacije o proizvodu ako vam je potrebno.

550,00 RSD
  • Stanje: 4
  • Šifra artikla: 5675
  • Težina sa ambalažom: 620.00 gr
  • Dimenzija: 24.00cm x 16.50cm x 1.50cm
  • SKU: *
Pogledano: 7133
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.