Zaista je praznik Uspenja Presvete Bogorodice – Velika Gospojina, jedan od najvećih praznika koji su posvećeni njoj, majci Bogočoveka Hrista.

Mnogi Sveti Oci ovaj praznik nazivaju „ drugi Vaskrs“, što samo po sebi govori o važnosti ovog događaja, kako za hrišćane prvih vekova, tako i za nas danas.

Presveta Bogorodica je poživela dugo po Vaznesenju Gospodnjem. Iz Svetog Pisma Novog Zaveta znamo da ju je Gospod Isus Hristos ostavio na staranje Svetom Jovanu Bogoslovu. Propovedala je sa apostolima Jevanđelje, bila sa njima u Efesu, Jerusalimu i svim onim mestima koja je pohodio Gospod Isus Hristos.

Jednom dok se molila javi joj se arhangel Gavrilo i blagovesti joj da će kroz tri dana da se upokoji. Poželela je da pre svog upokojenja vidi još jednom sve apostole i želja joj bi ispunjena. Nošeni krilima anđela i na oblacima, skupiše se svi apostoli da poslednji put zablagodare ovoj Majci nad majkama, Presvetoj Bogorodici. Oprostivši se od njih, ona predade svoj duh Bogu. Kovčeg sa njenim svetim moštima uz pratnju mnoštva hrišćana preneli su u Getsimanski Vrt, u grobnicu roditelja njenih, svetog Joakima i Ane.

Neka je srećan i Bogom blagosloven praznik Uspenja Presvete Bogorodice,a radi NJenih molitava neka nas Gospod pomiluje!