Tamjan je u upotrebi još od najstarijih vremena, kako kod mnogobožaca (pagana), tako i kod Jevreja. Tamjan kao materija potiče iz Indije i afričkih zemalja. To je dugovečna zeljasta biljka sivozelenih listića. Spada u aromatične biljke. Od njega se dobija mirisno ulje „timol“ koje se koristi za sirup protiv kašlja i u kozmetici. Dakle, tamjan je aromatična smola koja se dobija iz drveta BOSWELIA SACRA (bosvelia sakra). Zanimljivo je da u Africi na prostoru gde ima više stabala tamjana, taj se prostor naziva VADI DUKA. Jevreji nazivaju tamjan LIVANI, otud grčki naziv „livanon“, osim toga naziva se i TIMIAMA, od grčke reči θυω (tio) što znači žrtvovati, jer se tamjan upotrebljavao za prinošenje beskrvnih žrtava.

O tamjanu se govori i u Starom zavetu, kako o njegovoj pripremi, tako i korišćenju u bogoslužbene svrhe. U Solomonovom hramu postojao je zlatni kadioni oltar na kome je morao dnevno da se prislužuje (pali) tamjan. Tamjan je zbog svoje retkosti i zbog svoje upotrebe spadao u skupocene materije starog sveta, zbog toga i mudraci prinose na dar novorođenom Gospodu Hristu pored zlata, smirne i tamjan.

Kada se tamjan stavi na žeravicu, tj. na upaljeni briket, dižu se kolutovi belog dima ugodnog mirisa, i nevidljivo se šire po hramu ili u domu, što predstavlja ili simvolizuje naše molitve, koje se uzdižu Bogu kao prijatni, blagouhani miris duše. Tamjan označava podizanje našeg uma i srca prema nebu za vreme molitve, kao što se dim tamjana podiže u visinu, tako se i naše molitve uzdižu ka Bogu.

Kadionica – je predmet koji se koristi na bogosluženju i koriste ga vernici u svom domu. U njega se stavlja briket (žeravica) a na njega tamjan, i posle molitve i blagoslova sveštenika, kadi se njome na određenim mestima i u određeno vreme. Kadionicu koriste i vernici, da bi kadili svoj dom.

Briket – Briket je mali, okrugli komad uglja koji potpomaže sagorevanje tamjana. To je ugalj LIKALIT, koja polako sagoreva, i od tog uglja nastaje žar na koji se stavlja tamjan.  


Blagotvorna dejstva tamjana – tamjan je izvrsno dezinfekciono sredstvo. Tamjan se koristi i u aromaterapiji, kozmetici, masaži. U Indiji se tamjan koristi za lečenje artritisa, zaceljivanje rana i zaštitu od patogenih mikroorganizama. Zato svakodnevno kađenje kuće (običnim, žutim ili kako ga nazivaju „pravim“ tamjanom) donosi zdravlje svim ukućanima.  Neka su istraživanja pokazala da tamjan pomaže i u lečenju teških bolesti, malignih melanoma, raka mokraćne bešike i tumora na mozgu.
U aromaterapiji se koristi za olakšanje stresa, napetosti, histerije i depresije.

Protojerej Srećko Zečević