Osvećenje vode

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Gospod Isus Hristos je Vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svima ljudima od Adama i Eve do poslednjeg čoveka na zemlji, darovao večni život. Zbog značaja ovoga praznika, svaka nedelja u toku godine posvećena je Vaskrsu i svaka nedelja je mali Vaskrs. U toku Vaskrsa, hrišćani se pozdravljaju rečima: HRISTOS VASKRSE! VAISTINU (ZAISTA)  VASKRSE!

Po drevnoj i ustaljenoj praksi naše crkve, u vreme pred Vaskrs sveštenik osvećuje vodu u domovima svojih parohijana. Za osvećenje vodice treba pripremiti sledeće:

  • jednu posudu (činiju) sa vodom,
  • buket bosiljka,
  • manju svećicu,
  • kadionicu,
  • briket,
  • tamjan i
  • spisak ukućana u kući.

Voda je materija kojom se sve čisti, a koja ne potrebuje nikakvog čišćenja. Otuda u našem narodu poslovica: "da voda sve opere, osim crna obraza". "Crn obraz" je prljava i nečista savest, koja se zaprljala raznim gresima i rđavim delima. Ali, čovek ima potrebu da opere i taj "crni obraz". Upravo tome služi osvećena voda, pošto prirodna voda ne može to učiniti.

Da bi voda služila za osvećenje i očišćenje onih koji je piju ili se krope njome, Crkva priziva blagodat Božiju na vodu i voda dobija silu koja služi za: isceljenje duše i tela (leči od telesnih i duševnih bolesti). Služi za odagnanje vidljivih i nevidljivih neprijatelja. Osvećenjem vode priziva se blagodat Svetog Duha na dom i moli se za pomoć Božiju za napredak doma, zdravlje ukućana. 

Voda koja se osveti pred Vaskrs, koristi se tako što svako od ukućana može malo da popije od te vode. Od ostatka vode, na Veliki Petak, farbaju se jaja (voda se sipa u posudu u kojoj se kuvaju jaja). Ako vode još ostane, ona se može iskoristiti za hranu koja se sprema za Vaskršnji ručak.  


Zašto se farbaju jaja za Vaskrs?

Upotreba obojenih jaja potiče iz starih vremena. Crvena jaja su koristili mnogi mnogobožački narodi: Kelti, Rimljani, Persijanci. 

Jaja se farbaju za Vaskrs jer to ima svoju simboliku. Ništa nije slučajno u Hrišćanstvu, sve ima svoj smisao. Jaje je simbol vaskrsenja. Naime, kao što pile svojim silama, bez ičije pomoći razbija ljusku jajeta i izlazi u život, tako i Hristos svojim Bogočovečanskim silama razbija grobnu ploču, okove smrti i Vaskrsava iz mrtvih i donosi nam novi život, svima koji veruju u njega. Jaja se farbaju raznim bojama, ali je crvena osnovna,  jer simvolizuje krv Hristovu kojom je Hristos nas ljude, oslobodio od greha. 

Običaj darivati se crvenim jajima u dane vaskrsne potiče još iz prvih vekova hrišćanstva. Naime, kada je sveta Marija Magdalina - Mironosica (to je ona devojka, koja je sa Presvetom Bogorodicom, neprekidno bila uz Gospoda Hrista u toku njegovog Golgotskog stradanja, i kojoj se Hristos prvoj javio po Vaskrsenju), putovala u Rim da propoveda Jevanđelje, i posetila cara Tiberija. Tada mu je, u znak pažnje, kao novogodišnji poklon, predala crveno jaje, i pozdravila ga rečima: Hristos Vaskrse. Crvena boja simvoliše Spasiteljevu, nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja. Jer, Vaskrsenja nema bez stradanja i smrti. To je, dakle, prvenstveno boja hrišćana i Crkve, bez obzira što su neki pojedinci i pokreti kroz istoriju pokušavali da ovu boju prisvoje i kompromituju. Od tada se hrišćani darivaju za Vaskršnje dane jajima. Istoričar Kedrin svedoči da je Marija Magdalina zaista bila u Rimu. 

Zašto je marija dala jaja Tiberiju? Zato što su Jevreji i mnogobošci imali običaj da kada bi izašli pred neku važnu ličnost, da toj ličnosti u znak poštovanja daju nešto na dar (ili jaja ili neke druge plodove).


Ako je Hristos vaskrsenjem pobedio smrt zašto mi i danas umiremo?

Tačno, Hristos je pobedio smrt, ali mi umiremo i danas pređašnjom smrću, ali ne ostajemo u smrti. A to ne znači umreti.  Prava, istinska smrt bi bila, kada onaj koji je umro nema šanse da se vrati u život, a ako će onaj koji je umro posle smrti oživeti i pri tom živeti boljim životom, onda to nije smrt, nego spasenje. Upravo nam je Hristos svojim Vaskrsenjem pokazao, da ćemo i mi vaskrsnuti kao što je i On pre dve hiljade godina Vaskrsao. U tome je pobeda smrti. Hristos nije filosofirao o pobedi nad smrću, nego je to svojim delima pokazao, sam je Vaskrsao iz mrtvih i pobedio smrt, i nama pokazao da ćemo i mi vaskrsnuti.  

Srećko Zečević, protojerej