Krst je najupečatljivije obeležje Hrišćanstva. Kod starih Jevreja krst je smatran simvolom sramote i rugla, zato su i razapeli Gospoda Isusa Hrista na Krst, da bi ga što više ponizili. Ali, raspinjanjem Bogočoveka Hrista, Krst postaje simvolom spasenja ljudskog roda, spasenja kroz stradanje, zadobijanje večnog života kroz žrtvu u zemaljskom životu. „Ko hoće da ide za mnom, neka se odrekne sebe i uzme krst svoj“, rekao je Gospod Isus Hristos. Prema tome, krst je simbol tuge, bola, patnje, stradanja, ali u isto vreme i simvol radosti, života, spasenja, vaskrsenja.

6 najčešćih grešaka koje vernici prave prilikom osenjivanja krsnim znakom, tj. kada se prekrste

1. Pogrešno formiranje prstiju:

  • Vernici ponekad ne formiraju pravilno prste kada se osenjuju krsnim znakom. Prsti bi trebalo da budu spojeni, tako da su palac, kažiprst i srednji prst zajedno, tj. da su sva tri prsta ravna (tri prsta znače da Pravoslavni veruju u Boga koji je Sveta Trojica), dok su mali i domali prst skupljeni i savijeni prema dlanu (simbolišući dve prirode  Gospoda Isusa Hrista, Božanska i Čovečanska).

2. Netačno izvođenje pokreta rukom:

  • Raspored pokreta desnom rukom tokom osenjivanja krsnim znakom treba da prati redosled: čelo, grudi , desno rame, pa levo rame. Neki vernici greškom započinju osenjivanje krsnim znakom od stomaka ili pogrešno prelaze rukom preko ramena.

3. Ne znanje o značenju krsta:

  • Vernici često ne razmišljaju o simbolici i značenju krsta, već čin osenjivanja krsnim znakom obavljaju automatski ili iz navike, bez duhovne koncentracije i poštovanja.

4. Brzina i površnost:

  • Vernici se često prebrzo i površno prekrste, bez usredsređenosti i poštovanja. Čin osenjivanja krsnim znakom treba da bude sporiji i sa svesnim osećajem poštovanja prema Bogu.

5. Nepotpuno osenjivanje krsnim znakom:

  • Ponekad se vernici ne prekste pravilno preko celog tela, izostavljajući deo pokreta, posebno kod ramena. Ispravno osenjivanje krsnim znakom uključuje potpuno i pravilno osenjivanje svih delova tela koji su navedeni.

6. Neusaglašenost sa liturgijskim pravilima:

  • Pravilno je u toku bogosluženja prekrstiti se kada se pominju Lica Svete Trojice (npr. Blagosloveno Carstvo Oca i Sina i Svetog Duha....), i kada se pominje Presveta Bogorodica (npr. Pomenuvši Presvetu, Prečistu, Preblagoslovenu Slavnu Vladičicu našu Bogorodicu...)

Ove greške mogu biti ispravljene kroz edukaciju vernika o pravoslavnom načinu krštenja, kao i kroz pažljivo promišljanje i razumevanje simbola i duhovnog značenja ovog svetog čina.

protojerej Srećko Zečević