Meni
Korpa

Mirisno ulje

Pravoslavno crkveno mirisno ulje je poseban liturgijski proizvod koji se koristi u pravoslavnoj crkvi. Takođe se naziva i "sveto ili svetootačko ulje", "osvećeno ulje" ili "osveštano mirisno ulje". Ovo ulje se posebno priprema i osveštava u okviru crkvenih obreda.

Crkveno mirisno ulje se obično pravi od biljnih sastojaka, kao što su maslinovo ulje, maslac ili druge biljne esencije. Može se kombinovati sa mirisnim sastojcima kao što su cvetovi, biljke, smole, eterična ulja ili drugi prirodni mirisi. Postoje različiti recepti i varijacije u pripremi mirisnog ulja u zavisnosti od tradicije i običaja u pravoslavnim crkvama.

Crkveno mirisno ulje ima duhovno značenje i koristi se u različite svrhe u pravoslavnoj liturgiji i obredima. Evo nekoliko njih:

 • Osvećenje: Mirisno ulje se osvećuje od strane sveštenika ili episkopa tokom posebnih crkvenih obreda. Veruje se da osvećeno ulje dobija posebnu duhovnu moć i blagoslov.
 • Sveta tajna: Mirisno ulje se koristi u određenim svetim tajnama (sakramentima) pravoslavne crkve, kao što su krštenje, pričešće i sveštenstvo. Na primer, pri krštenju se ulje koristi za pomazanje deteta kao deo ceremonije.
 • Molitve za isceljenje: Crkveno mirisno ulje se koristi za molitve i pomazivanje vernika u obredima za isceljenje i molitve za zdravlje i blagoslov.
 • Ikonopisanje: Mirisno ulje se ponekad koristi za ikonopisanje, tj. osvećivanje ikona kao deo procesa izrade i posvećivanja ikone.

Kroz upotrebu crkvenog mirisnog ulja, vernici se povezuju sa duhovnim blagoslovom, isceljenjem i prisustvom Božjim. Mirisno ulje ima i simbolično značenje koje predstavlja duhovno i telesno ozdravljenje, blagostanje i posvećenje.

Važno je napomenuti da crkveno mirisno ulje ima posebno mesto u liturgijskom kontekstu i koristi se u skladu sa pravilima i običajima pravoslavne crkve.

Eterično ulje "Beyo" 5 ml
Novo
Proizvođač: Anbesa Šifra artikla: 12760-08
Čisto eterično ulje proizvedeno hidrodestilacijom od smole Boswellia carterii resin, 5 ml.Poreklo: SomaliaAromatične note: citrus, balzamični, začinjeniUlje nije rastvorljivo u vodi, ali se može razblažiti u ulju ili etil alkoholu. Mora se čuvati u zatvorenoj staklenoj boci, dalje od direktnih izvor..
2.100,00 RSD
Eterično ulje "Borena" 5 ml
Novo
Proizvođač: Anbesa Šifra artikla: 12760-07
Čisto eterično ulje proizvedeno hidrodestilacijom od smole Boswellia neglecta resin, 5 ml.Poreklo: EtiopijaAromatične note: balzamičko, sveže drvenastoUlje nije rastvorljivo u vodi, ali se može razblažiti u ulju ili etil alkoholu. Mora se čuvati u zatvorenoj staklenoj boci, dalje od direktnih izvora..
2.100,00 RSD
Eterično ulje "Opopanax" 5 ml
Novo
Proizvođač: Anbesa Šifra artikla: 12760-06
Čisto eterično ulje proizvedeno hidrodestilacijom od smole Commiphora guidottii resin, 5 ml.Poreklo: SomalijaAromatične note: cvetne, slatke, lavandaUlje nije rastvorljivo u vodi, ali se može razblažiti u ulju ili etil alkoholu. Mora se čuvati u zatvorenoj staklenoj boci, dalje od direktnih izvora s..
2.100,00 RSD
Eterično ulje "Janawhi" 5 ml
Novo
Proizvođač: Anbesa Šifra artikla: 12760-05
Čisto eterično ulje proizvedeno hidrodestilacijom od smole Bosvellia dalzielii, 5 ml.Poreklo: SenegalAromatične note: citrusi, limunska trava, sladićUlje nije rastvorljivo u vodi, ali se može razblažiti u ulju ili etil alkoholu. Mora se čuvati u zatvorenoj staklenoj boci, dalje od direktnih izvora s..
2.100,00 RSD
Eterično ulje "Maydi" 5 ml
Novo
Proizvođač: Anbesa Šifra artikla: 12760-04
Čisto eterično ulje  proizvedeno hidrodestilacijom od smole Boswellia frereana, 5ml.Poreklo: Somalija.Aromatične note: citrusne, balzamičke, cvetne.Ulje nije rastvorljivo u vodi, ali se može razblažiti u ulju ili etil alkoholu. Mora se čuvati u zatvorenoj staklenoj boci, dalje od direktnih izvo..
2.100,00 RSD
Eterično ulje "Palo santo" 5 ml
Novo
Proizvođač: Anbesa Šifra artikla: 12760-03
Čisto eterično ulje proizvedeno parnom destilacijom od drveta Bursera graveolens, 5ml.Poreklo: PeruAromatične note: balzamiko, slatko, začinsko, drveno.Ulje nije rastvorljivo u vodi, ali se može razblažiti u ulju ili etil alkoholu. Mora se čuvati u zatvorenoj staklenoj boci, dalje od direktnih izvor..
2.100,00 RSD
Eterično ulje "Omumbiri" 5 ml
Novo
Proizvođač: Anbesa Šifra artikla: 12760-02
Čisto eterično ulje proizvedeno hidrodestilacijom iz Commiphora wildii, 5ml.Poreklo: NamibijaAromatične note: narandža, balzamiko, cvetnoNapomena o učestalosti: Poboljšava sposobnost življenja u sredinama koje se doživljavaju kao vanzemaljske, stvarajući sopstvenu materijalnu stvarnost iz duhovne di..
2.100,00 RSD
Eterično ulje "Mirra" 5 ml
Novo
Proizvođač: Anbesa Šifra artikla: 12760-01
Čisto eterično ulje proizvedeno hidrodestilacijom od smole Commiphora myrrha, 5 ml.Poreklo: EtiopijaAromatične note: narandža, sladić, opor, začinskiNapomena o učestalosti: Poboljšava sposobnost življenja u sredinama koje se doživljavaju kao vanzemaljske, stvarajući sopstvenu materijalnu stvarnost i..
2.100,00 RSD
Šifra artikla: 11198-04-01
Pravoslavno mirisno ulje smirna ima posebno značenje i upotrebu u tradiciji Pravoslavne crkve. Smirna je sveta smola koja se koristi u religijskim obredima, liturgijama i duhovnim praksama.U Pravoslavnoj crkvi, smirna se često koristi u liturgijskim obredima, posebno tokom sveštenih službi kao što s..
400,00 RSD
Šifra artikla: 11198-03-05
Vitlejemsko miro (malo) 5 ml..
300,00 RSD
Šifra artikla: 11198-03-04
Vitlejemsko miro (malo) 5 ml..
300,00 RSD
Šifra artikla: 11198-03-03
Vitlejemsko miro (malo) 5 ml..
300,00 RSD
Prikaži od 1 do 12 od 35 (3 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.