Hrišćani veruju u Boga Trojicu – Oca, Sina i Svetoga Duha. Trojica nisu tri boga, već jedan Bog u tri Ipostasi, tj. u tri samostalna personalna (ličnosna) postojanja. Bog je jedan po suštini, prirodi, a trojičan po licima, ipostasima. To je jedini slučaj kada je 1=3 i 3=1. Ono što bi za matematiku u logiku bilo apsurdno, predstavlja krajeugaoni kamen vere. Hrišćani se ne upoznaju sa tajnom Svete Trojice kroz racionalno poznanje, nego kroz pokajanje, tj. svecelu promenu i obnovljenje uma, srca, osećanja i celog našeg bića (grčka reč pokajanje – μετανοια (metania) – označava promenu uma, preumljenje). Nemoguće je približiti se Trojici dok um ne postane prosvetljen i preobražen.

1. Bog Otac

  • Stvoritelj i izvor svega: Bog Otac je Tvorac svega vidljivog i nevidljivog Svojom silom i premudrošću, i ništa nije postalo niti postoji bez Njega, on je Tvorac i Svedržitelj.  Sve što je stvoreno, stvoreno je Voljom Božijom.
  • Nepoznati i transcendentni: Bog Otac je savršeno svet, savršeno dobar, pravedan, apsolutno slobodan, premudar, svemoguć, svud aprisutan. Bog je duh, neograničen, nepromenljiv, nedostižan, večan, bespočetan, beskrajan, transcedentan. Bog Otac je Otac, Gospoda Isusa Hrista, Jedinorodnog sina svoga, jer od večnosti rađa Sina svoga i ishodi Duha Svetoga.

2. Bog Sin (Isus Hristos)

  • Ovaploćenje Boga: Sin Božiji, Isus Hristos, je drugo lice Svete Trojice. On se ovaplotio (plot – znači telo), tj. primio je na sebe ljudsko telo, ljudsku prirodu, da bi spasao čovečanstvo od greha i smrti. U Hristu se Božija ljubav prema ljudima na najdublji način pokazala, jer je on svojevoljno prihvatio smrt na Krstu za spasenje sveta.
  • Iskupitelj:  Iskupljenje je srpski prevod grčke reči: λυθρωσις (litrosis), koja ima značenje „otkup“, tj. suma novca čija uplata daje robu slobodu, a osuđenom na smrt – život. Padom u greh čovek je pao u ropstvo greha i potrebno je iskupljenje, otkup, da bi se oslobodio tog ropstva. Kome je Hristos platio taj otkup za ljude? Neki su govorili da je platio đavolu, neki Bogu Ocu. Pravo tumačenje je da je iskupljenje, otkup, pojava ljubavi Božije prema čoveku: „Jer Bog je tako zavoleo svet da je Sina svoga Jedinorodnoga dao, da svaki koji veruje u Njega ne pogine, nego da ima život večni“. Ljubav Boga Oca je razlog Krsne žrtve, a ne gnev Boga Oca.

3. Bog Sveti Duh

  • Prisustvo Boga među ljudima: Sveti Duh, treće lice Svete Trojice, deluje u svetu kroz Crkvu i Svete tajne. On osvećuje i oživljava sve verne, prenoseći Božiju blagodat na njih.
  • Darodavac života: Sveti Duh je darodavac života, Onaj koji prosvetljuje um i srce, uvodi vernike u istinu i vodi ih putem spasenja.

4. Bog je Ljubav

  • Suština Božija: Bog je ljubav. Bog je ljubav zato što je Sveta Trojica, svaka Ličnost voli drugu Ličnost. Bog Otac voli Boga Sina i Svetoga Duha, Bog Sin voli Oca i Svetoga Duha .... Bog je iz ljubavi stvorio svet i čoveka, a kroz ljubav se otkriva i ljudima. Ova ljubav nije samo emocionalna, već je žrtvena i središte svakog odnosa između Boga i čoveka.

5. Bog je Istina i Svetlost

  • Apsolutna istina: Pravoslavlje uči da je Bog apsolutna Istina, u kojoj nema prevare. On je izvor svakog znanja i mudrosti.
  • Svetlost sveta: Bog se često opisuje kao Svetlost koja prosvetljuje svakog čoveka koji dolazi na svet, svetlost koja vodi iz tame greha u svetlost Božijeg carstva.

6. Bog je nepojmljiv, ali prisutan

  • Nepojmljiva priroda: Bog je nepojmljiv i neograničen,On je iznad svega što se može zamisliti. Ljudska sposobnost da razume Boga je ograničena, ali je Bog prisutan u životima ljudi kroz molitvu, liturgiju, svete tajne i duhovno iskustvo.
  • Blizak čoveku: Iako je Bog nepojmljiv, On je blizak svakom verniku, sluša molitve, deli milost i vodi svakoga ko mu se iskreno obraća.

U pravoslavlju, Bog je izvor svega što postoji, On je večna i nepromenljiva ljubav, koja se otkriva u Svetoj Trojici: Bogu Ocu, Bogu Sinu i Bogu Svetom Duhu. Verovanje u Boga podrazumeva i veru u Njegovu prisutnost, brigu i ljubav prema svakom čoveku, kao i težnju ka duhovnom jedinstvu s Njim.

Srećko Zečević, protojerej