Meni
Korpa

Slovesno bogosluženje - Jovan M. Fundulis

Slovesno bogosluženje - Jovan M. Fundulis
Slovesno bogosluženje - Jovan M. Fundulis

Biblioteka „Slovesno bogosluženje“ u izdanju „Apostoliki diakonia“ u koju je uvrštena i ova knjiga istog naslova, sabira tekstove bogoslovskoliturgičke tematike za koje verujemo da doprinose svesnijem učešću u bogoslužbenom životu Crkve i produbljenijem usvajanju Slova (Logosa).

Kad god se prenebregava „slovesna“, duhovna dimenzija hrišćanskog bogosluženja, postoji opasnost od raslabljivanja i svođenja bogosluženja na ritual. Tada se lako razvijaju razni vidovi magijskog mentaliteta, koji čeka svoj trenutak skriven u mračnim porama ljudske podsvesti još od iskonskih vremena.

Pravoslavno bogosluženje ima neprolaznu aktuelnost i životnost za svaku epohu od zemljoradničke do elektronske, kao i za svaku ljudsku zajednicu od najjednostavnije do najsnažnije i najsloženije.
Centralni element ovog pravoslavnog bogosluženja jeste Božanstvena Liturgija. U njoj se projavljuje i rasvetljuje događaj spasenja u Hristu, kroz slavoslovlje se objavljuje Carstvo Božje kao stvarnost „koja je došla“ i „koja dolazi“. Dejstvom Duha Svetoga koji preobražava dimenziju vremena, postajemo direktni svedoci događaja koji sačinjavaju ikonomiju spasenja od Rođenja do Pedesetnice i Drugog Dolaska.

Svaki od ovih događaja, koji sabrani zajedno predstavljaju različite delove Božanstvene Liturgije, proslavlja se i pojedinačno, posebnom Liturgijom na odgovarajuće praznike tokom crkvene godine. Tako utelovljeni u naš bogoslužbeni život, sada već kao praznični događaji, oni određuju različite teme koje je u ovom delu razradio naš istaknuti liturgičar. Autor knjige, Joanis Fundulis, profesor na katedri za liturgiku Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Solunu, razmatra događaje liturgijske godine ne samo na osnovu „slovesnosti“ iskusnog naučnika, nego i s „bogoslužbenim“ raspoloženjem vernog čada Crkve.

Nadamo se da će ova knjiga, pored duhovne koristi koju će pružiti čitaocima edicije u koju je uvrštena, predstavljati i dragoceni priručnik, osobito služiteljima naše Crkve.

260 strana, mek povez

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Zbog različitih faktora koji utiču na jačinu i svetlinu ekrana, kao i zbog prilagođavanja boja tokom proizvodnje, ne možemo garantovati da će slika prikazana na našem sajtu biti u potpunosti identična predmetu u prirodnom ambijentu.

Iako ćemo se truditi da naši prikazi budu što verniji, molimo vas da imate u vidu da se boje, sjaj i drugi faktori mogu razlikovati u zavisnosti od postavki vašeg ekrana i osvetljenja prostora u kojem se nalazite. Uvek smo tu da odgovorimo na vaša pitanja i pružimo dodatne informacije o proizvodu ako vam je potrebno.

800,00 RSD
  • Stanje: 2
  • Šifra artikla: 7042
  • Težina sa ambalažom: 630.00 gr
  • Dimenzija: 24.00cm x 17.00cm x 2.00cm
  • SKU: *
Pogledano: 9633
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.