Meni
Korpa

Slovesno bogosluženje - Jovan M. Fundulis

Slovesno bogosluženje - Jovan M. Fundulis
Slovesno bogosluženje - Jovan M. Fundulis

Biblioteka „Slovesno bogosluženje“ u izdanju „Apostoliki diakonia“ u koju je uvrštena i ova knjiga istog naslova, sabira tekstove bogoslovskoliturgičke tematike za koje verujemo da doprinose svesnijem učešću u bogoslužbenom životu Crkve i produbljenijem usvajanju Slova (Logosa).

Kad god se prenebregava „slovesna“, duhovna dimenzija hrišćanskog bogosluženja, postoji opasnost od raslabljivanja i svođenja bogosluženja na ritual. Tada se lako razvijaju razni vidovi magijskog mentaliteta, koji čeka svoj trenutak skriven u mračnim porama ljudske podsvesti još od iskonskih vremena.

Pravoslavno bogosluženje ima neprolaznu aktuelnost i životnost za svaku epohu od zemljoradničke do elektronske, kao i za svaku ljudsku zajednicu od najjednostavnije do najsnažnije i najsloženije.
Centralni element ovog pravoslavnog bogosluženja jeste Božanstvena Liturgija. U njoj se projavljuje i rasvetljuje događaj spasenja u Hristu, kroz slavoslovlje se objavljuje Carstvo Božje kao stvarnost „koja je došla“ i „koja dolazi“. Dejstvom Duha Svetoga koji preobražava dimenziju vremena, postajemo direktni svedoci događaja koji sačinjavaju ikonomiju spasenja od Rođenja do Pedesetnice i Drugog Dolaska.

Svaki od ovih događaja, koji sabrani zajedno predstavljaju različite delove Božanstvene Liturgije, proslavlja se i pojedinačno, posebnom Liturgijom na odgovarajuće praznike tokom crkvene godine. Tako utelovljeni u naš bogoslužbeni život, sada već kao praznični događaji, oni određuju različite teme koje je u ovom delu razradio naš istaknuti liturgičar. Autor knjige, Joanis Fundulis, profesor na katedri za liturgiku Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Solunu, razmatra događaje liturgijske godine ne samo na osnovu „slovesnosti“ iskusnog naučnika, nego i s „bogoslužbenim“ raspoloženjem vernog čada Crkve.

Nadamo se da će ova knjiga, pored duhovne koristi koju će pružiti čitaocima edicije u koju je uvrštena, predstavljati i dragoceni priručnik, osobito služiteljima naše Crkve.

260 strana, mek povez

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Stanje zaliha prikazano na internet stranici može se razlikovati od stanja zaliha u magacinu.  Prilikom pakovanja vaše narudžbine ukoliko utvrdimo da nekih artikala nema na stanju, naši zaposleni će vas obavestiti putem emaila i ponuditi alternativu u drugom sličnom predmetu ili vam taj artikal neće biti naplaćen.

800,00 RSD
  • Stanje: Na stanju
  • Šifra artikla: 7042
  • Težina: 630.00 gr
  • Dimenzija: 24.00cm x 17.00cm x 2.00cm
Pogledano: 4861
Koristimo kolačiće i druge slične tehnologije kako bismo poboljšali vaše iskustvo pregledavanja i funkcionalnost naše stranice...