Meni
Korpa

Azbuka pobožnog života - Sveti starac Pajsije Svetogorac

Azbuka pobožnog života - Sveti starac Pajsije Svetogorac
Rasprodato
Azbuka pobožnog života - Sveti starac Pajsije Svetogorac

Baženopočivši shimonah, Pajsije Svetogorac, jedan je od najblagodatnijih staraca novog doba i jedan od najblistavijih i najoriginalnijih duhovnih pisaca druge polovine XX veka, poznat i poštovan u celom pravoslavnom svetu. NJegove pouke pisane su jednostavnim, slikovitim jezikom, povremeno s humorom, ali su prožete uistinu svetootačkim duhom i sadrže najvažnije duhovne istine, jer je on učenje Svetih Otaca u svoj punoti ovaplotio u svom sopstvenom životu. Prost monah, koji je dobio samo osnovno školsko obrazovanje, ali izobilno obdaren mudrošću od Boga on je uistinu i bez ostatka iscrpeo sebe radi bližnjega. NJegove pouke nisu bile knjiška propoved. On sam je živeo prema Jevanđelju, i njegovi saveti ishodili su iz njegovog sopstvenog života, čiji je glavni sadržaj bila ljubav prema Tvorcu i prema NJegovoj vasceloj tvorevini.

Starac Pajsije (u svetu Arsenije Eznepidis) rodio se 25. jula 1924. godine u Farasi Kapadokijskoj,u Maloj Aziji, kao deseto dete u porodici. Sveti Arsenije Kapadokijski, koji je krstio novorođenče, dao mu je svoje ime i proročki rekao: „Želim da posle sebe ostavim monaha“. Spasavajući se od turskih progona, porodica je uskoro prešla u Grčku. Arsenijevo detinjstvo proteklo je u gradu Konici. Ovde je uspešno završio školu i počeo da radi kao drvodelja jer je želeo da i u tome podražava Hrista. U vojsku su ga pozvali 1945. godine, gde je pokazao izuzetnu hrabrost. Mnogo puta je, tokom bitaka, u prvim borbenim redovima zamenjivao oženjene vojnike, svoje saborce, govoreći: „Vas očekuju žena i deca, a ja sam slobodan". Kada je 1949. godine otpušten i vojske, odmah je otišao na Svetu Goru Atonsku.

Starac Pajsije proveo je četrdeset pet godina u strogi podvizima na Svetoj Atonskoj Gori, i u manastiru Stomion u Konici kao i na Svetoj Gori Sinajskoj. U potpunosti se predavši Hristu, želeo je da ostane potpuno nepoznat, ali ga je promisao Božiji otkrio ljudima. Hiljade poklonika dolazilo je kod blagodatnog starca i dobijalo rukovođenje i utehu, isceljenje i spokojstvo za svoje izmučene duše. Uprkos teškim bolestima koje su ga neprestano mučile, starac Pajsije je svakodnevno, od svitanja do sutona, poučavao, tešio, rešavao ljudske probleme, ispunjavao srca verom, nadom i ljubavlju prema Bogu. Tokom noći, kada bi potok poklonika presahnuo, starac se molio i čitao pisma koja su pristizala u ogromnom broju; tek bi se pred svitanje odmorio dva ili tri sata, kako bi pre novog dana obnovio snagu. Za vascelu pravoslavnu Grčku i ne samo Grčku starac je postao duhovni oslonac, iscelitelj mnogobrojnih ljudskih duša.

U oktobru 1993. godine starac je došao u ženski manastir Svetog Jovana Bogoslova u mestašcetu Suroti nedaleko od Soluna, koji je upravo on i osnovao. Ovde se na dan 12. jula 1994. upokojio u Bogu, posle uistinu mučeničkih stradanja koja su mu, prema njegovim sopstvenim rečima, donela veću korist nego podvižničko Crkva manastira i delanje čitavog prethodnog života. Mesto njegovog počinka postalo je svetinja za celokupan pravoslavni svet. NJegovo duhovno naslsđe nastavlja da donosi neprocenjivu korist stradajućim dušama savremenih ljudi, kojima je blaženi starac sa takvim bolom i ljubavlju dao vasceli svoj život.

Strana: 364 (cb)
Povez: tvrdi
Pismo: ćirilica

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Zbog različitih faktora koji utiču na jačinu i svetlinu ekrana, kao i zbog prilagođavanja boja tokom proizvodnje, ne možemo garantovati da će slika prikazana na našem sajtu biti u potpunosti identična predmetu u prirodnom ambijentu.

Iako ćemo se truditi da naši prikazi budu što verniji, molimo vas da imate u vidu da se boje, sjaj i drugi faktori mogu razlikovati u zavisnosti od postavki vašeg ekrana i osvetljenja prostora u kojem se nalazite. Uvek smo tu da odgovorimo na vaša pitanja i pružimo dodatne informacije o proizvodu ako vam je potrebno.

800,00 RSD
  • Stanje: Rasprodato
  • Šifra artikla: 10732
  • Težina sa ambalažom: 700.00 gr
  • Dimenzija: 17.00cm x 13.00cm x 4.00cm
  • SKU: *
Pogledano: 13859
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.