Meni
Korpa

Kroz život s Vladikom Nikolajem: 365 pouka i saveta za svaki dan u godini

Kroz život s Vladikom Nikolajem: 365 pouka i saveta za svaki dan u godini
Kroz život s Vladikom Nikolajem: 365 pouka i saveta za svaki dan u godini

Episkopa Nikolaja Velimirovipa su Deda-Vpadikom prva prozvala dečica siročići iz Dečijeg hranilišta „Sveti Nikola" u Bitolju, sirotišta koje je on osnovao, ime mu „Bogdaj" nadenuvši. O tome je, ne jednom, posvedočila blaženoga spomena igumanija vraćevšnička Ana Acić (t 1975), duhovna kćer vladike Nikolaja još iz vremena kada se, io njegovom blagoslovu, kao upraviteljka Bogdajskog sirotišta (od 1935. do početka Drugog svetskog rata), „u Bogdaju ka’ u raju“, bogoljubivo starala o malima i poslednjima Božijim.

Duhovna čada Deda-Vladičina, u godinama pred Drugi svetski rat, i kasnije, među sobom su ga od milja zvala Sveti Deda ili, još prisnije, Sveti Deka. Ovo Svečevo ime se, vremenom, proširilo među monaštvom i u pobožnom narodu, među bogomolitsljima naročito, ne samo u Žičkoj već i u drugim eparhijama naše Crkve.

Nsma veće časti, u srbskom jeziku, narodu i istoriji, od one kada Srbi nekog, iz sinovske i kćerinske ljubavi, imenuju imenom srodničkim čika-Perom (starcakralja Petra I Karađorđevića, u I svetskom ratu), čiča-Dražom (stradalnog pukovnika Dragoljuba Mihailovića, komandanta JVuO, u II svetskom ratu) čmka-Mišom (umnog helsnistu i etičara Miloša N. Đurića, u poslsratnom periodu), ili gega-Pajom (Svegog Patrijarha Pavla, deca - u naše vreme).

Takvo prisno imenovanje izraz je živog biblijskozavetnog osećanja među Srbima Hristovim da je srbski narod vslika porodica prošlih, sadašnjih, budućih pokoljenja srbskih, sabranih u Crkvi Hristovoj, u kojoj su svi ljudi iz svih naroda, sav rod ljudski srodnici.

Strana: 393
Povez: tvrdi
Pismo: ćirilica

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Dostava paketa u Srbiji vrši se brzom poštom danas za sutra i to:

  • U roku od 3 radnih dana od prijema narudžbine ukoliko je plaćanje izvršeno platnim karticama ili otkupom
  • U roku od 3 radnih dana od prijema potvrde o uplati narudžbine ukoliko plaćate putem uplate na šalterima banaka ili elektronskim prenosom

Dostava paketa u inostranstvo vrši se putem DHL-a i to:

  • U roku od 5 radnih dana od prijema narudžbine ukoliko je plaćanje izvršeno platnom karticom
  • U roku od 5 radnih dana od prijema potvrde o uplati narudžbine ukoliko plaćate putem banke

Napomena: Subota, Nedelja, dani državnih i pravoslavnih verskih praznika u Srbiji nisu radni dani.

760,00 RSD
  • Stanje: 2
  • Šifra artikla: 10730
  • Težina sa ambalažom: 700.00 gr
  • Dimenzija: 17.00cm x 13.00cm x 4.00cm
  • SKU: *
Pogledano: 6195
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.