Meni
Korpa

Propovedi na nedeljnim liturgijama (2013-2018) - Jovan, Episkop šumadijski

Propovedi na nedeljnim liturgijama (2013-2018) - Jovan, Episkop šumadijski
Propovedi na nedeljnim liturgijama (2013-2018) - Jovan, Episkop šumadijski

O drugoj knjizi propovedi Vladike Jovana

Dve godine nakon objavljivanja prve knjige propovedi na nedeljnim Liturgijama Gospodina Jovana, Episkopa šumadijskog, izgovorenih u periodu od 2008. do 2012. godine, pred čitaocima je i ova druga koja sadrži tumačenja nedeljnih jevanđeljskih začala na službama u crkvama i manastirima Šumadijske eparhije u vremenu od 2013. do 2018. godine. Priređivači su nastojali da i ove besede, u pisanoj formi, predstavljaju neposredno svedočanstvo o svetotajinskom životu Crkve kroz proslavljanje Jednog Boga u Svetoj Trojici, kao što se to događa na Liturgijama u našim crkvama kada se učesnici liturgijskog sabranja kroz Evharistiju preobražavaju u eshatološku zajednicu.

I druga knjiga propovedi Vladike Jovana nastala je tako što su zvučni zapisi preneseni u tekstualnu formu uz trud da se ova dva žanrovska izraza što manje razlikuju. Očekivano, rukopisna verzija je često kraća od izgovorene. Ukazujemo i na dve izmene u odnosu na prvu knjigu. Prva je da je jevanđeljski odeljak na koji Episkop propoveda na početku preciznije identifikovan, tako da čitalac odmah vidi o kojoj pripovesti iz zemaljskog života našeg Gospoda Isusa Hrista je reč. Sastavni deo ovih propovedi su i ilustracije, pre svega ikone (i kao freske i minijature u rukopisima) na kojima su slikani prizori iz jevanđeljskog odlomka koji se tumači. Uključujući ih u propovedi, imali smo u vidu da je ikona otkrivenje same biti Prvolika i da tako dopunjava Jevanđelje. Donesene su i fotografije koje prikazuju liturgijsku zajednicu vernih na čelu sa Episkopom, kao živom slikom Hrista, koji i kroz propoved konstituiše Crkvu u kojoj se spasavamo.

Uverivši se mnogo puta na Liturgijama da naš Vladika ne propoveda sebe nego Hrista Isusa, Gospoda (Druga Korinćanima 4, 5), priređivači su se trudili da takav osećaj ponesu i čitaoci ove knjige.


Izdavač: "Kalenić" izdavačka kuća Eparhije šumadijske
Strana: 311
Povez: Tvrdi
Pismo: Ćirilica
Godina izdanja: 2020

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Zbog različitih faktora koji utiču na jačinu i svetlinu ekrana, kao i zbog prilagođavanja boja tokom proizvodnje, ne možemo garantovati da će slika prikazana na našem sajtu biti u potpunosti identična predmetu u prirodnom ambijentu.

Iako ćemo se truditi da naši prikazi budu što verniji, molimo vas da imate u vidu da se boje, sjaj i drugi faktori mogu razlikovati u zavisnosti od postavki vašeg ekrana i osvetljenja prostora u kojem se nalazite. Uvek smo tu da odgovorimo na vaša pitanja i pružimo dodatne informacije o proizvodu ako vam je potrebno.

1.200,00 RSD
  • Stanje: 5
  • Šifra artikla: 11372
  • Težina sa ambalažom: 800.00 gr
  • Dimenzija: 24.00cm x 17.00cm x 1.50cm
  • SKU: *
Pogledano: 8250
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.