Meni
Korpa

Tumačenje druge poslanice svetog apostola Pavla Solunjanima - Sveti Teofan Zatvornik

Tumačenje druge poslanice svetog apostola Pavla Solunjanima - Sveti Teofan Zatvornik
Tumačenje druge poslanice svetog apostola Pavla Solunjanima - Sveti Teofan Zatvornik

Glava1, stih 1 i 2. Pavle i Siluan i Timotej Crkvi Solunskoj u Bogu Ocu našemu i Gosnodu Isusu Hristu: blagodat vam i mir od Boga Oca našega i Gospoda Isusa Hrista.

Ovaj naslov i pozdrav su slični sa naslovom i pozdravom prve poslanice Solunjanima. Onaj koji želi može pročitati ono što je rečeno u tumačenju te poslanice na ove stihove. Ovde dodajemo samo nekoliko primedbi naših tumača, koji oni pored toga čine na neke izraze.

Pavle, Siluan i Timotej. Ovim ponovnim sapostavljanjem svojih saradnika u red sa sobom, sveti Apostol daje do znanja da se i ova poslanica piše u istom duhu i u istim okolnostima kao i prethodna. Iz ovoga se, pored istorijskih razmatranja, može opravdano zaključiti da ona nije pisana mnogo posle prve.

U Bogu Ocu našem i Gospodu Isusu Hristu. Ako se ove reči povežu sa pozdravom, onda će biti: pozdravljamo Crkvu Solunsku u ime, po milosti Boga Oca i Gospoda Isusa Hrista. Tako blaženi Teodorit: ,,Izraz u Bogu Ocu je sličan onome što i mi pišemo u pismima, jer i mi obično dopisujemo: tome i tome želim da se raduje u Gospodu.“

A ako se one odnose na reči: Crkvi Solunskoj, onda će se one odnositi na duh ove Crkve, da ona nije sabrana u nekakvo tuđe ime, već u ime Boga Oca i Gospoda Isusa Hrista. „Jer ima i crkvi koje nisu u Ocu i Sinu, kao što su crkve jelinske i jeretičke“ (Ekumenije). Judejci mogu govoriti da je njihova sinagoga u ime Boga, ali ona nije u ime Boga Oca, tim više ni u ime Gospoda Isusa Hrista; zato i jeste ništa. Sva istinska dobra silaze ka nama po milosti Boga Oca kroz Gospoda našeg Isusa Hrista, Sina Božijeg ovaploćenog. Zato, oni koji se ne sabiraju u njihovo ime, uzalud se sabiraju: u njima nema istine, oni ne idu putem Božijim i nisu pričasni blagodatnim obećanjima. Reći: „Crkve u Bogu Ocu i Gospodu Isusu Hristu,“ isto je što i kazati: istinski hrišćanske Crkve, jer to znači isto što i reći: Crkve koje se sabiraju i nastavljaju da postoje po blagodati Boga Oca i Gospoda Isusa Hrista, to jest Crkve, koje je usinovio Sebi Bog, Otac verujućih, i koje je Gospod Isus Hristos, načalnik vere naše i Spasitelj duša, prizvao veri, živo sjedinio sa Sobom u krštenju, priopštio Svome telu, ili telom Svojim sačinio, i Duhom Svetim preispunio. Međutim, samo ona Crkva i jeste istinski hrišćanska Crkva, koja je u Bogu Ocu kroz Gospoda našeg Isusa Hrista. Istinski hrišćanin se poznaje po tome što jeste u Bogu Ocu, po blagodati usinovljenja, i ako je sa Isusom Hristom Sinom Božijim sjedinjen, kao ud sa Svojom glavom, i ako je preispunjen i rukovodi se Duhom Svetim. Neka pamti svako da je kroz krštenje postao sin Božiji, ud Hristov, stanište Duha Svetog, i pamteći ovo, neka drži na savesti da treba da živi kao usinovljenik Božiji, i da dejstvuje svagda u Duhu Svetom, ili da se u svemu Njime rukovodi.

Blagodat vam. „Veliki deo ljudi sve čini i preduzima sa tim ciljem, da bi sebi zaslužio naklonost i načelnika i onih koji uživaju veću počast od njih, i oni visoko cene ovu naklonost i smatraju sebe srećnima, kada dostižu ono što su želeli. Međutim, ako je tako važno za čoveka da zasluži naklonost sebi sličnih ljudi, onda kakvu vrednost treba da ima za nas to, kada se mi udostojavamo Božije blagodati? Upravo zbog toga Apostol uvek na početku svojih poslanica stavlja dobre želje blagodati i moli se za to Bogu“ (Zlatoust).

Blagodat vam i mir. “Kada nekoga Bog oblagodati, tada za njega nema ničeg nepodnošljivog, i sve se lako podnosi i preživljava. Zato blaženi Pavle, znajući koliko je blagodat veliko dobro u životu, upravo nju molitveno želi Solunjanima, jer čim ona bude prisutna u njima, onda neće osećati težinu iskušenja, nego će još i mirom Božijim naslađujući se, ostati nepostidni i spokojni. On im govori i o blagodati, još i zbog toga da bi se oni, ako im se približe iskušenja, podsetivši se na blagodat kojom su spaseni, utešili i okrepili u duhu, ranije dobijenim skupocenim dobrima, ne očajavajući pri susretu sa iskušenjima i bezvrednim lišavanjima“ (Teofilakt); ili (kao sveti Zlatoust) radi toga „da oni, podsetivši se blagodati Božije, kojom su spaseni od velikih zala, ne bi zapali u uninije, podvrgavajući se manjima; nego da bi u njoj nalazili utehu za sebe.“

Od Boga Oca našega i Gospoda Isusa Hrista. Neka niko ne misli shodno ovome, da je kod Apostola tobože takva misao, da Bog jeste Otac naš i Gospoda Isusa Hrista. Ove reči Apostola ne bi trebalo da navode na ovo, već na to da su Bog Otac i Gospod Isus Hristos ravnopravni i ravnovlasni. On kao da kaže: od Boga, Koji je Otac naš, i od Isusa Hrista, Koji je Gospod naš. Reči: Bog i Gospod ukazuju na Jedinstvenu Božansku prirodu u Ocu i Sinu. U poslanici Timoteju tako i stoji: od Boga Oca našeg i Hrista Isusa Gospoda našeg, to est, od Hrista Isusa, Koji jeste Gospod naš i Bog. Blaženi Teodorit piše: „Ovde nas je Apostol naučio i istoj časti Oca i Sina, jer oekavši: u Bogu Ocu našem, dodao je: i Gospodu Isusu Hristu, i opet losle reči: od Boga Oca našeg, dodao: i Gospoda Isusa Hrista, zato što nam se jedna ista dobra daju Ocem i Sinom.“

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Zbog različitih faktora koji utiču na jačinu i svetlinu ekrana, kao i zbog prilagođavanja boja tokom proizvodnje, ne možemo garantovati da će slika prikazana na našem sajtu biti u potpunosti identična predmetu u prirodnom ambijentu.

Iako ćemo se truditi da naši prikazi budu što verniji, molimo vas da imate u vidu da se boje, sjaj i drugi faktori mogu razlikovati u zavisnosti od postavki vašeg ekrana i osvetljenja prostora u kojem se nalazite. Uvek smo tu da odgovorimo na vaša pitanja i pružimo dodatne informacije o proizvodu ako vam je potrebno.

400,00 RSD
  • Stanje: 5
  • Šifra artikla: 7144
  • Težina sa ambalažom: 300.00 gr
  • Dimenzija: 25.00cm x 17.00cm x 1.00cm
  • SKU: #
Pogledano: 5243
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.