Meni
Korpa

Srpsko crkveno graditeljstvo i slikarstvo novijeg doba - Miodrag Jovanović

Srpsko crkveno graditeljstvo i slikarstvo novijeg doba - Miodrag Jovanović
Srpsko crkveno graditeljstvo i slikarstvo novijeg doba - Miodrag Jovanović

Knjiga nije zamišljena kao pregled ili kao istorija srpske crkvene umetnosti u protekla tri veka. Ukoliko, ipak, delimično to jeste, razloge treba tražiti u potrebi da se obaveste čitaoci i argumentuju osnovne teze. A one su, čini se, dosta jasno postavljene i objašnjavane, sa željom da se doprinese smanjenju neosnovanih predubeđenja, zabluda i nesporazuma. Zapravo, kolikogod izgleda da su proučene sve važnije pojave u novijoj religioznoj umetnosti, poznavanja su nepotpuna, pogotovu u odnosu na tekuće stoleće. Za tumačenje krize kriterijuma u srpskoj crkvenoj umetnosti potrebna su još mnoga osnovna topografska uporedna istraživanja da bi se ona još bolje potvrdila, opovrgla, branila, tražio iz nje izlaz. Pored ostalog treba istaći da kriza nije naslućena tek sa pokušajima obnove srpsko-vizantijskog stila i usponom tradicionalizma, nego je započeta još u XVIII veku, u prvom većem raskoraku između zahteva poštovanja ortodoksnog sadržaja i potrebe uvođenja evropeizovanih oblika. Na takvom nasleđu pravoslavni Srbi i danas obavljaju obrede, upućuju molitve i poštuju svoju veru, u hramovima sagrađenim pod znakom različitih uticaja i stilova, pred slikama religijske i crkvene istorije nastalim na poukama takođe raznolikih savremenih poetika i tehnika. Da bi se razumeo raspon između Bođana i Voždovca, između sremsko-karlovačke Saborne i beogradske Svetosavske crkve, nedostajale su još mnoge činjenice i širina pogleda. Utisak neutralnosti iskaza proističe i iz uverenja da su pitanja prvenstveno teološka, ako ne multidisciplinarna, sa trudom istoričara umetnosti da ostane u granicama metodologije svoje nauke. Jedno od pitanja se isprelo iz činjenice da čovečanstvo i na izmaku drugog milenija mnoge pokretačke snage nalazi u religiji, pri čemu razne konfesije imaju nejednak odnos prema formalnoj ljusci hrama i religiozne slike. A sa mnogo više priprema i predznanja pristupa se prosuđivanju spoljašnje i unutrašnje arhitetkture modernih profanih građevina, dok se pred crkvenim zdanjem i slikom prepušta spontanom religioznom i nacionalnom osećanju vere i tradicije. Knjiga je samo pokušaj provere količine takvih znanja i podsticaj da se dođe do svestranih zaključaka i konačnih sudova.

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Zbog različitih faktora koji utiču na jačinu i svetlinu ekrana, kao i zbog prilagođavanja boja tokom proizvodnje, ne možemo garantovati da će slika prikazana na našem sajtu biti u potpunosti identična predmetu u prirodnom ambijentu.

Iako ćemo se truditi da naši prikazi budu što verniji, molimo vas da imate u vidu da se boje, sjaj i drugi faktori mogu razlikovati u zavisnosti od postavki vašeg ekrana i osvetljenja prostora u kojem se nalazite. Uvek smo tu da odgovorimo na vaša pitanja i pružimo dodatne informacije o proizvodu ako vam je potrebno.

500,00 RSD
  • Stanje: 4
  • Šifra artikla: 500031
  • Težina sa ambalažom: 577.00 gr
  • Dimenzija: 2.00cm x 17.00cm x 22.50cm
  • SKU: *
Pogledano: 5279
Tagovi: srpsko , slikarstvo
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.