Meni
Korpa

Bioetika. Sinodski tekstovi pravoslavnih crkava - Kojos G. Nikolaos

Bioetika. Sinodski tekstovi pravoslavnih crkava - Kojos G. Nikolaos
-30 %
Bioetika. Sinodski tekstovi pravoslavnih crkava - Kojos G. Nikolaos

Broj strana 123

Kada se u središtu pažnje javnosti nađu pitanja bioetičkog porekla i sadržaja, sasvim je opravdano preovlađujuće mišljenje da je zbog njihove aktuelnosti i osetljivosti za ispravan odgovor na njih neophodno naročito anagažovanje i pozornost. Sem toga, karakteristično je da se ova pitanja po pravilu umnožavaju i usložnjavaju proporcionalno stepenu razvijenosti određenog društva, odnosno veličini naučno-tehnoloških dostignuća i njihove primene u oblasti (bio)medicine, što neretko podrazumeva njihovo intervenisanje u cilju unapređenja ne samo čovekovog zdravlja (blagostanja) već i njegovih životnih (bioloških) sposobnosti. Sa druge strane, njihovo prevashodno propagiranje čovekovog naučnog prosperiteta u svrhu srećnijeg i boljeg života postepeno se preinačava u (bio)etičko izopačavanje određenih segmenata njegovog postojanja, što je uslovilo čovekovo angažovanje radi zaštite od potencijalnih zloupotreba u (bio)medicinskoj oblasti, odnosno pojavu bioetike.

Kada se rečeno uzme u obzir, čini se da ova problematika u javnom diskursu ne zauzima onoliko prostora koliko bi to možda bilo očekivano na osnovu njenog nominalnog statusa. Dobar primer ovoga imamo u odnosu Pravoslavne crkve (bogoslovlja) prema problemima bioetičke prirode: kao odgovoran i značajan učesnik socijalnog života -barem kada su u pitanju društva sa tradicionalno većinskim pravoslavnim stanovništvom kao što je naša država, Crkva bi trebalo da bude svesna obaveze hvatanja u koštac sa ovim sve aktuelnijim i složenijim pitanjima savremenog, postmodernističkog sveta, i ponudi odgovore na njih usaglašene sa etosom sopstvenog bića što, na žalost, nije uvek slučaj. Traganje za razlozima neusklađenosti između nominalnog i faktičkog statusa bioetičkih problema u svrhu njihovog prevazilaženja – kako u Crkvi tako i šire, svakako zahteva naročito bavljenje ovom tematikom. Umesto toga, kao doprinos ublažavanju odnosne problematike prilažemo ovu knjigu, ne kao sholastičko izlaganje pravila koja će se primenjivati u susretu sa bioetičkim pitanjima, već prevashodno kao pokušaj davanja impulsa za pokretanje daljeg bogoslovskog rasuđivanja o njima.

Broj strana 123

Povez: Mekan

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Zbog različitih faktora koji utiču na jačinu i svetlinu ekrana, kao i zbog prilagođavanja boja tokom proizvodnje, ne možemo garantovati da će slika prikazana na našem sajtu biti u potpunosti identična predmetu u prirodnom ambijentu.

Iako ćemo se truditi da naši prikazi budu što verniji, molimo vas da imate u vidu da se boje, sjaj i drugi faktori mogu razlikovati u zavisnosti od postavki vašeg ekrana i osvetljenja prostora u kojem se nalazite. Uvek smo tu da odgovorimo na vaša pitanja i pružimo dodatne informacije o proizvodu ako vam je potrebno.

Ponuda se završava za:
Dan
Sat
Min
Sec
280,00 RSD
400,00 RSD
  • Stanje: 10
  • Šifra artikla: 12807
  • Težina sa ambalažom: 500.00 gr
  • SKU: *
Pogledano: 4586
Tagovi: Bioetika
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.