Meni
Korpa

Začeće Svetog Jovana Krstitelja

Začeće Svetog Jovana Krstitelja predstavlja čudesni događaj koji je prethodio njegovom rođenju, a u Srpskoj pravoslavnoj crkvi obeležava se 6. oktobra. Ovaj praznik slavi trenutak kada su stariji roditelji, Zaharija i Jelisaveta, dobili vest o dolasku dugo očekivanog deteta.

Prema biblijskom predanju, Zaharija i Jelisaveta su bili pravedni i bogobojažljivi, ali su bili bez dece i već u poznim godinama. Dok je Zaharija služio kao sveštenik u Hramu, ukazao mu se arhanđel Gavrilo i najavio da će Jelisaveta začeti sina, koji će biti veliki pred Gospodom i koji će pripremiti put za dolazak Mesije. Zaharija je posumnjao u ovu vest zbog njihove starosti, zbog čega je ostao nem sve do Jovanovog rođenja.

Proslava začeća Svetog Jovana Krstitelja ima veliki duhovni značaj, jer podseća vernike na božansku intervenciju i ispunjenje Božijeg plana. Ovaj događaj simbolizuje nadu, veru i Božiju milost prema pravednicima. Takođe naglašava važnost Jovana Krstitelja u istoriji spasenja kao preteče Isusa Hrista.

Na dan praznika, u crkvama se služe posebne liturgije i molitve koje veličaju veru i pravednost Zaharije i Jelisavete, kao i čudesno začeće njihovog sina. Vernici se okupljaju na bogosluženjima, mole se za zdravlje i duhovno blagostanje, te razmišljaju o važnosti vere i nade u Božiji plan. Praznik začeća Svetog Jovana Krstitelja je prilika za duhovno preispitivanje i obnavljanje vere u Božiju volju i moć.

Šifra artikla: 3601-01-89
Ikona je izrađena tehnikm kaširanja. Oreol koji se nalazi oko glave svetog lika je zlatotiskan, što znači da je zlatna boja aplicirana na površinu ikone uz pomoć posebnog postupka štampanja. Zlatni oreol je simbol svetosti i božanstvenosti svetog lika koji se nalazi na ikoni.Drveni ram koji okružuje..
3.500,00 RSD
Šifra artikla: 3599-03-89
Ikona je izrađena tehnikm kaširanja na medijapan ploči...
1.000,00 RSD
Prikaži od 1 do 2 od 2 (1 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.