Meni
Korpa

Služenje i svedočenje protojereja Ljubisava D. Popovića (1881-1966)

Služenje i svedočenje protojereja Ljubisava D. Popovića (1881-1966)
Služenje i svedočenje protojereja Ljubisava D. Popovića (1881-1966)

O tome da je erpska istorija prebogata događajima i ličnostima koje su te događaje kreirali tako da se posle njih stanje u srpskoj državi i Crkvi menjalo, nekad na bolje, ali nekad i na gore, govori i povest o svešteniku LJubisavu D. Popoviću koji je bio sveštenoslužitelj, šef kabineta Mitropolita beogradskog, a zatim i Patrijarha srpskog, predsednik Duhovnog suda, činovnik i načelnik Ministarstva vera i pravde, ali i učitelj, uvek prijatan i voljen u sredinama u kojima je radio i živeo. Priča o njemu ima istorigrafske, agiografske, epistolarne i memoarske elemente i kao takva zaslužuje da bude određena kao opis života protojereja LJubisava D. Popovića u širem istorijskom kontekstu, tako da će njegov život biti prikazan u svetlu veoma važnih lokalnih i svet-skih događaja, u kojima je i sam posredno ili neposredno učestvovao.

Pet stotina godina pre rođenja protojereja LJubisava Popovića, kada je srpskim zemljama vladao knez Lazar Hrebeljanović, protin rodni kraj se pominje po prvi put u pisanim dokumentima. Tačnije, naselje Koprivnica prvi put je imenovano u povelji pomenutog srpskog kneza, a zatim se i 1704. godine u putopisu Jerotija Račanina prvi put javlja Bagrdan kao naselje na Carigradskom drumu. Reka Osaonica spaja ova naselja, Koprivnicu u jagodinskoj i Devu Bagrdan (Kamilje pojilo), tursku palanku u kragujevačkoj nahiji. Varošica Bagrdan i selo Koprivnica se 1881. godine spajaju u jedno naselje pod imenom Bagrdan, ali su tragovi nekadašnjih različitosti ostali i danas uočljivi, jer su i Koprivnica i Bagrdan zadržali svoje ime, odvojeno groblje i posebne seoske slave.

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Zbog različitih faktora koji utiču na jačinu i svetlinu ekrana, kao i zbog prilagođavanja boja tokom proizvodnje, ne možemo garantovati da će slika prikazana na našem sajtu biti u potpunosti identična predmetu u prirodnom ambijentu.

Iako ćemo se truditi da naši prikazi budu što verniji, molimo vas da imate u vidu da se boje, sjaj i drugi faktori mogu razlikovati u zavisnosti od postavki vašeg ekrana i osvetljenja prostora u kojem se nalazite. Uvek smo tu da odgovorimo na vaša pitanja i pružimo dodatne informacije o proizvodu ako vam je potrebno.

1.000,00 RSD
  • Stanje: 6
  • Šifra artikla: 11056
  • Težina sa ambalažom: 750.00 gr
  • Dimenzija: 23.50cm x 17.00cm x 1.00cm
  • SKU: *
Pogledano: 8000
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.