Meni
Korpa

Skufija - grčka

Skufija je poseban vrsta monaške kape koja se nosi u srpskoj pravoslavnoj crkvi. Takođe se naziva i "klobuk" ili "monaška kapa". Skufija je karakteristična po svom obliku i stilu.

Skufija obično ima okrugli oblik i izrađena je od mekog materijala, poput tkanine ili tkanog konca. Može biti različitih boja, ali je najčešće crna, što simbolizuje pokornost i skromnost.

Skufija se nosi od strane monaha i monahinja kao deo monaške odeće. Ona pokriva glavu i često deo vrata, ostavljajući lice vidljivim. Skufija ima svoje duhovno značenje i simbolizuje poslušnost, skromnost i odricanje od svetovnog života.

Skufija je važan element monaškog identiteta i izražava posvećenje monaha ili monahinje Bogu i monaškom životu. Njeno nošenje označava ulazak u monašku zajednicu i život u skladu sa monaškim pravilima i duhovnim vrednostima.

Važno je napomenuti da nošenje skufije nije ograničeno samo na srpsku pravoslavnu crkvu, već je rasprostranjeno u mnogim pravoslavnim tradicijama. Izgled i stil skufije mogu varirati u zavisnosti od crkvenih redova, monaških redova ili lokalnih običaja.

Prikaži od 1 do 1 od 1 (1 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.