Meni
Korpa

Mitre i kape

Mitra (gr. Μίτρα) simbolično predstavlja pokrivač za glavu starozavetnih sveštenika, ali i trnovu krunu koju je nosio Hristos.

Mitre su u ranom hrišćanstvu izgledale drugačije. Posle pada Carigrada 1453. godine, venac imperatora je prešao na glavu vaseljenskog patrijarha, kao vrhovnog čuvara pravoslavlja. Tako su mitru u obliku krune primili iz Carigrada ostali patrijarsi i episkopi širom pravoslavnog sveta.

Mitra označava ne samo arhijerejsko dostojanstvo, nego i pokornost arhijereja Jevanđelju Hristovom. To je prikazano tako što se na mitru, kao i na prestono Jevanđelje, stavljaju likovi Hrista, Bogorodice i Jevanđelista.

Šifra artikla: 10281
Ova ruska skufija je autentična kapica deo monaške tradicije u Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Izrađena je sa posebnom pažnjom prema tradicionalnom izgledu i duhovnom značenju.Elegantan Dizajn: Skufija ima karakterističan oblik sa širokim obodom i dolazi u crnoj ili tamnosmeđoj boji. Njena svrha je zašti..
3.200,00 RSD
Šifra artikla: 9251
Ova kamilavka je autentična kapica deo srpske pravoslavne tradicije. Izrađena je od visokokvalitetnog crnog materijala, što odražava njen dubok simbolizam.Elegantan dizajn: Kamilavka ima jednostavan, ali duboko simboličan dizajn, sa svojom crnom bojom koja predstavlja posvećenje sveštenika Bogu i nj..
4.800,00 RSD
Prikaži od 1 do 3 od 3 (1 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.