Meni
Korpa

Hristos pobeditelj Ada-mitropolit Ilarion (Alfejev)

Hristos pobeditelj Ada-mitropolit Ilarion (Alfejev)
-30 %
Hristos pobeditelj Ada-mitropolit Ilarion (Alfejev)

Na vizantijskim i staroruskim ikonama nikada se ne prikazuje samo vaskrsenje – izlazak Hristov iz groba. Na njima je predstavljen silazak Hristov u ad, ili tačnije, izlazak Hristov iz ada. Hristos je predstavljen, ponekad sa krstom u rukama, kako izvodi iz ada Adama, Evu i druge junake biblijske istorije. Pod Spasiteljevim nogama je crni bezdan pakla na čijoj osnovi su brave, ključevi i komadi vrata, koji su mrtvima nekada zaklanjali put ka vaskrsenju.

Iako su u poslednjih nekoliko vekova prilikom stvaranja ikona vaskrsenja Hristovog korišćeni i drugi sižei, opisani ikonografski tip postaje kanonski, pošto odražava tradicionalno učenje o Hristovom silasku u ad, Njegovu pobedu nad smrću, vaskrsenje mrtvih i izvođenje njihovo iz ada, u kom su bili do Njegovog vaskrsenja. Tom učenju, koje se javlja kao neodvojivi deo dogmatičkog i liturgičkog predanja Pravoslavne Crkve, posvećen je ovaj rad.

Strana 308, mek povez

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Zbog različitih faktora koji utiču na jačinu i svetlinu ekrana, kao i zbog prilagođavanja boja tokom proizvodnje, ne možemo garantovati da će slika prikazana na našem sajtu biti u potpunosti identična predmetu u prirodnom ambijentu.

Iako ćemo se truditi da naši prikazi budu što verniji, molimo vas da imate u vidu da se boje, sjaj i drugi faktori mogu razlikovati u zavisnosti od postavki vašeg ekrana i osvetljenja prostora u kojem se nalazite. Uvek smo tu da odgovorimo na vaša pitanja i pružimo dodatne informacije o proizvodu ako vam je potrebno.

Ponuda se završava za:
Dan
Sat
Min
Sec
595,00 RSD
850,00 RSD
  • Stanje: 2
  • Šifra artikla: 5344
  • Težina sa ambalažom: 650.00 gr
  • Dimenzija: 23.00cm x 16.50cm x 2.00cm
  • SKU: *
Pogledano: 7849
Tagovi: hristos , pobeditelj , ada
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.