Meni
Korpa

Hristos pobeditelj Ada-mitropolit Ilarion (Alfejev)

Hristos pobeditelj Ada-mitropolit Ilarion (Alfejev)
Hristos pobeditelj Ada-mitropolit Ilarion (Alfejev)

Na vizantijskim i staroruskim ikonama nikada se ne prikazuje samo vaskrsenje – izlazak Hristov iz groba. Na njima je predstavljen silazak Hristov u ad, ili tačnije, izlazak Hristov iz ada. Hristos je predstavljen, ponekad sa krstom u rukama, kako izvodi iz ada Adama, Evu i druge junake biblijske istorije. Pod Spasiteljevim nogama je crni bezdan pakla na čijoj osnovi su brave, ključevi i komadi vrata, koji su mrtvima nekada zaklanjali put ka vaskrsenju.

Iako su u poslednjih nekoliko vekova prilikom stvaranja ikona vaskrsenja Hristovog korišćeni i drugi sižei, opisani ikonografski tip postaje kanonski, pošto odražava tradicionalno učenje o Hristovom silasku u ad, Njegovu pobedu nad smrću, vaskrsenje mrtvih i izvođenje njihovo iz ada, u kom su bili do Njegovog vaskrsenja. Tom učenju, koje se javlja kao neodvojivi deo dogmatičkog i liturgičkog predanja Pravoslavne Crkve, posvećen je ovaj rad.

Strana 308, mek povez

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Stanje zaliha prikazano na internet stranici može se razlikovati od stanja zaliha u magacinu.  Prilikom pakovanja vaše narudžbine ukoliko utvrdimo da nekih artikala nema na stanju, naši zaposleni će vas obavestiti putem emaila i ponuditi alternativu u drugom sličnom predmetu ili vam taj artikal neće biti naplaćen.

850,00 RSD
  • Stanje: Na stanju
  • Šifra artikla: 5344
  • Težina: 650.00 gr
  • Dimenzija: 23.00cm x 16.50cm x 2.00cm
Pogledano: 4718
Tagovi: hristos , pobeditelj , ada
Koristimo kolačiće i druge slične tehnologije kako bismo poboljšali vaše iskustvo pregledavanja i funkcionalnost naše stranice...