Meni
Korpa

Verski kalendari

Pravoslavni verski kalendar Srpske pravoslavne crkve je poseban kalendar koji se koristi za određivanje verskih praznika, svetkovina, postova i drugih liturgijskih događaja u toku godine.

Srpska pravoslavna crkva koristi Julijanski kalendar za određivanje datuma verskih događaja. Ovaj kalendar je nazvan po rimskom caru Juliju Cezaru koji ga je uveo 45. godine pre nove ere.

Julijanski kalendar se razlikuje od Gregorijanskog kalendara, koji je trenutno najrasprostranjeniji civilni kalendar u svetu. Razlika između ova dva kalendara proizlazi iz načina računanja prestupnih godina.

Pravoslavni verski kalendar Srpske pravoslavne crkve pruža spisak svetkovina, postova, praznika i drugih važnih datuma. Kalendar obuhvata pokretne praznike, kao što su Uskrs i praznike vezane za pokretanje Vaskršnjeg perioda, kao i fiksne praznike koji padaju na isti datum svake godine.

Važno je napomenuti da pravoslavni verski kalendar ima regionalne varijacije i različite crkve mogu pratiti različite kalendarne sisteme, kao što su pravoslavne crkve u Grčkoj, Rusiji ili drugim zemljama. Pravoslavni vernici koriste verski kalendar kako bi pratili i obeležavali verske praznike i liturgijske događaje u skladu sa crkvenom tradicijom i propisima.

Proizvodi nisu pronađeni.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.