Meni
Korpa

Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista - Vaskrs

Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista, poznatije kao Uskrs ili Vaskrs, predstavlja najveći i najznačajniji praznik u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i celokupnom hrišćanstvu. Ovaj praznik slavi vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih trećeg dana nakon Njegove raspeća i smrti na krstu, što je događaj koji predstavlja temelj hrišćanske vere. Vaskrs simbolizuje pobedu života nad smrću, svetlosti nad tamom i dobra nad zlom, nudeći vernicima nadu u večni život i spasenje.

Datum proslave Vaskrsa varira iz godine u godinu jer se određuje prema lunarnom kalendaru, na osnovu prvog punog meseca nakon prolećne ravnodnevice, i uvek pada u nedelju. Srpska Pravoslavna Crkva, kao i većina pravoslavnih crkava, sledi julijanski kalendar za određivanje datuma Vaskrsa, što često rezultira razlikom u datumu proslave u odnosu na gregorijanski kalendar koji koriste zapadne hrišćanske denominacije.

Vaskrs je kruna Velikog posta, perioda pokajanja, molitve i posta koji traje sedam nedelja, pripremajući vernike da dostojno dočekaju dan Hristovog vaskrsenja. Velika nedelja, ili Strasna nedelja, koja prethodi Vaskrsu, obeležava poslednje dane Isusovog zemaljskog života, Njegovo stradanje, smrt i sahranu, kroz niz bogosluženja i obreda koji kulminiraju Vaskrsenjem.

Proslava Vaskrsa u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi obuhvata brojne tradicije i običaje. U ponoć između Velike subote i Vaskrsenja, vernici se okupljaju na svečanoj Vaskršnjoj liturgiji, tokom koje se objavljuje radostan vest o Hristovom vaskrsenju. Tradicionalni pozdrav "Hristos vaskrse!" i odgovor "Vaistinu vaskrse!" odjekuju među vernicima, simbolizujući radost i zajedništvo u veri.

Običaji vezani za Vaskrs uključuju i farbanje jaja, posebno crvene boje koja simbolizuje Hristovu krv i pobedu života nad smrću. Vaskrsni ručak je prilika za okupljanje porodice i prijatelja, gde se pored farbanih jaja služe i drugi tradicionalni specijaliteti.

Vaskrs je, dakle, praznik koji ujedinjuje vernike u proslavi centralnog događaja hrišćanske vere, donoseći poruku nade, ljubavi i večnog života.
Šifra artikla: 10057-81
Ova pravoslavna ikona je prelep primer vizantijskog stila umetnosti, ukrašena sa velikom pažnjom prema detaljima i autentičnosti. Izrađena od hrastovog drveta, ova ikona je ne samo trajna, već i vizuelno privlačna sa svojim bogatim, prirodnim bojama.Površina ikone je detaljno obrađena i ukra..
11.000,00 RSD
Šifra artikla: 8795-01-81
Diptih izrađen na medijapan ploči, primenom tehnike kaširanja i obogaćen zlatotiskom, predstavlja umetničko delo koje harmonično spaja tradicionalne vrednosti i savremene metode izrade. Materijal kao što je medijapan odabran je zbog svoje čvrstoće i sposobnosti da dugo zadrži originalni izgled i for..
500,00 RSD
Šifra artikla: 3599-06-83
Ova ikona, izrađena је tehnikom kaširanja na medijapan ploči sa zlatotiskom i predstavlja spoj tradicionalne umetničke izrade i savremenih materijala, što omogućava dugovečnost i estetsku vrednost ikone. Zlatotisak, kao tehnika dekoracije, uključuje primenu tankih listova zlata ili zlatne bo..
1.000,00 RSD
Šifra artikla: 10271-01-83
Ikona je izrađen tehnikom kaširanja sa zlatotiskom. Ram je izrađen od drveta i ikona je zastakljena...
2.000,00 RSD
Vaskrsenje Hristovo - Vaskrs   (32x22) cm
Rasprodato
Šifra artikla: 3599-01-81
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja sa zlatotiskom...
1.000,00 RSD
Šifra artikla: 3601-01-81
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja sa zlatotiskom. Ram je urađen od drveta i ikona je zastakljena...
3.500,00 RSD
Šifra artikla: 10271-03-83
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja sa zlatotiskom.  Ram je urađen od drveta i ikona je zastakljena...
2.000,00 RSD
Prikaži od 1 do 7 od 7 (1 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.