Meni
Korpa

Sveti Vasilije Ostroški

Rodom iz Popova Sela u Hercegovini, od roditelja prostih no blagočestivih. Od malena beše ispunjen ljubavlju prema Crkvi Božjoj, a kada poodraste ode u Trebinjski manastir Uspenija Bogorodice i primi monaški čin. Kao monah ubrzo se proču zbog svog ozbiljnog i retkog podvižničkog života. Jer nalagaše na sebe podvig za podvigom, sve teži od težega. Docnije bi izabran i posvećen za episkopa Zahumskog i Skenderijskog, mimo svoje volje. Kao arhijerej najpre stanovaše u manastiru Tvrdošu, i odatle kao pastir dobri utvrđivaše stado svoje u veri pravoslavnoj čuvajući ga od svirepstva turskog i lukavstva latinskog. A kada bi i suviše pritešnjen neprijateljima, i kada Tvrdoš bi razoren od Turaka, preseli se Vasilije u Ostrog, gde se tvrdo podvizavaše ograđujući stado svoje bezprestanim i toplim molitvama svojim. Prestavi se mirno Gospodu, u XVI veku, ostavivši svoje cele i celebne mošti, neistrulele i čudotvorne do dana današnjega. Čudesa na grobu sv. Vasilija su bezbrojna. K njegovim moštima pritiču i hrišćani i muslimani, i nalaze iscelenja u najtežim bolestima i mukama svojim. Veliki narodni sabor u Ostrogu biva svake godine o Trojicama.

Praznuje se 12. maj (29. april)

Šifra artikla: 10266-16
Ova prelepa ikona je remek-delo izrađeno kombinovanom tehnikom inspirisanom srednjovekovnim ikonama. Svaki detalj pažljivo je oblikovan, a posebna pažnja posvećena je lica, koja su ostavljena netaknuta kako bi zadržala autentičnost i duh tradicije.Ovaj dragoceni artefakt je okovan filigranski obrađe..
30.000,00 RSD
Sveti Vasilije Ostroški (31.5x23) cm
Uskoro
Šifra artikla: 3599-07-16
Ova pravoslavna ikona je izrađena na medijapan ploči specifičnog oblika. Tehnikom kaširanja i zlatotiskom postiže se duboka i bogata tekstura na površini slike. Svešteni motivi i simboli su istaknuti na način koji oživljava duhovni svet pravoslavlja...
800,00 RSD
Šifra artikla: 3514-05-16
Ova posebna pravoslavna ikona je vrhunac savremene verske umetnosti. Kombinuje tehniku kaširanja sa elementima zlatotiska, što rezultuje u izuzetnoj živopisnosti i bogatstvu boja. Štampana slika ikone je pažljivo kaširana na medijapan ploču, a dodatni elementi zlatotiska pružaju božanski sjaj i pose..
2.600,00 RSD
Šifra artikla: 3514-06-16
Ova posebna pravoslavna ikona je vrhunac savremene verske umetnosti. Kombinuje tehniku kaširanja sa elementima zlatotiska, što rezultuje u izuzetnoj živopisnosti i bogatstvu boja. Štampana slika ikone je pažljivo kaširana na medijapan ploču, a dodatni elementi zlatotiska pružaju božanski sjaj i pose..
2.600,00 RSD
Sveti Vasilije Ostroški (34,5x26) cm
Uskoro
Šifra artikla: 3514-02-16
Pravoslavna ikona izrađena je sofisticiranom tehnikom zlatotiska koja omogućava izuzetan nivo detalja i živopisnost boja. Tehnika zlatotiska daje ikoni poseban, božanski sjaj, koji ukrašava ikonu i dodaje joj posebnu dimenziju luksuza.Ikona je okružena raskošnim drvenim ramom u boji zlata, koji doda..
1.550,00 RSD
Šifra artikla: 3514-01-16
Pravoslavna ikona izrađena je sofisticiranom tehnikom zlatotiska koja omogućava izuzetan nivo detalja i živopisnost boja. Tehnika zlatotiska daje ikoni poseban, božanski sjaj, što je dodatno naglašeno upotrebom cirkona koji ukrašavaju ikonu i dodaju joj posebnu dimenziju luksuza.Ikona je okružena ra..
2.200,00 RSD
Šifra artikla: 12067-01-17
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja na medijapan ploči i dodatno ukrašena reljefnim premazom...
2.100,00 RSD
Šifra artikla: 3601-01-17
Ikona je izrađena tehnikm kaširanja. Oreol koji se nalazi oko glave svetog lika je zlatotiskan, što znači da je zlatna boja aplicirana na površinu ikone uz pomoć posebnog postupka štampanja. Zlatni oreol je simbol svetosti i božanstvenosti svetog lika koji se nalazi na ikoni.Drveni ram koji okružuje..
3.500,00 RSD
Šifra artikla: 3601-01-16
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja, uramljena drvenim ramom i zastakljena...
3.500,00 RSD
Šifra artikla: 4799-01-17
Ikona je izrađena na medijapan ploči tehnikom kaširanja sa zlatotiskom...
400,00 RSD
Šifra artikla: 11486-01-16P
Ikona je pravljena kombinovanom tehnikom po uzoru na srednjovekovne ikone koje su bile okovane, filigranski obrađenim metalnom, osim lica...
14.000,00 RSD
Šifra artikla: 11789-01-16P
Ikona je pravljena kombinovanom tehnikom po uzoru na srednjovekovne ikone koje su bile okovane, filigranski obrađenim metalnom, osim lica. Metal je oplemenjen pozlatom 24 karata...
11.000,00 RSD
Prikaži od 1 do 12 od 19 (2 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.