Meni
Korpa

Sveti Velikomučenik Dimitrije - Mitrovdan

8. novembar (26. oktobar)

Ovaj slavni i čudotvorni svetitelj rodi se u gradu Solunu od roditelja blagorodnih i blagočestivih. Izmoljen od Boga od bezdetnih roditelja Dimitrije beše jedinac sin njihov, zbog čega bi s velikom pažnjom odnegovan i vaspitan. Njegov otac beše vojvoda Solunski; pa kad mu otac umre, car postavi Dimitrija za vojvodu na mesto oca. Postavivši ga za vojvodu hristoborni car Maksimijan naročito mu preporuči da goni i istrebljuje hrišćane u Solunu. No Dimitrije ne samo ne posluša cara nego, naprotiv, javno ispovedaše i propovedaše Hrista Gospoda u gradu Solunu. Čuvši to car veoma se ogorči na Dimitrija, pa kada se jednom vraćaše iz rata protiv Sarmata, car Maksimijan svrati u Solun naročito, da stvar ispita. Prizva, dakle, car Dimitrija vojvodu i ispitivaše ga o veri. Dimitrije javno pred carem prizna da je hrišćanin, i uz to još izobliči carevo idolopoklonstvo. Razjareni car baci Dimitrija u tamnicu. Znajući šta ga čeka Dimitrije uruči sve svoje imanje svome vernome poslušniku Lupu, da razda sirotinji, i ode u tamnicu veseo, što mu predstojaše stradanje za Hrista Gospoda. U tamnici mu se javi angel božji i reče mu: „mir ti, stradalče Hristov, mužaj se i krepi se!" Posle nekoliko dana posla car vojnike u tamnicu da ubiju Dimitrija. Vojnici nađoše svetitelja Božjeg na molitvi, i izbodoše ga kopljem. Telo njegovo uzeše hrišćani potajno i sahraniše česno. Iz tela stradalca Hristova poteče celebno miro, kojim se mnogi bolesnici izlečiše. Uskoro nad moštima bi podignuta mala crkva. Neki velmož Ilirski Leontije bejaše bolestan od neizlečive bolesti. On priteče moštima sv. Dimitrija s molitvom, i bi potpuno isceljen. Iz blagodarnosti podiže Leontije mnogo veću crkvu na mesto stare. Svetitelj mu se javi u dva maha. Kada car Justinijan htede preneti mošti svetiteljeve iz Soluna u Carigrad, iskočiše plamene iskre od groba i ču se glas: „stanite, i ne dirajte!" I tako mošti sv. Dimitrija ostaše zauvek u Solunu. Kao zaštitnik Soluna sv. Dimitrije mnogo se puta javljao i mnogo puta spasao Solun od velike bede. Čudesima njegovim broja nema. Sv. Dimitrija smatraju Rusi pokroviteljem Sibira, koji je osvojen i Rusiji prisvojen 26. oktobra 1581. god.

Magnet - Ikona, Sveti Dimitrije (9x6,5) cm
Novo
Šifra artikla: 9562-20
Ikona na magnetu je štampana u punom koloru, plastificirana sa magnetnom podlogom koja čvrsto prijanja za sve metalne podloge. ..
200,00 RSD
Šifra artikla: 4799-20
Ikona je izrađena na medijapan ploči tehnikom kaširanja sa zlatotiskom...
400,00 RSD
Šifra artikla: 3599-02-20
Ikona je izrađen tehnikom kaširanja na medijapan ploči...
800,00 RSD
Šifra artikla: 3592-02-20
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja na medijapan ploči sa zlatotiskom...
250,00 RSD
Šifra artikla: 9726-20
Ikona je izrađena na medijapan ploči debljine 1,8 cm.Izrađena je tehnikom kaširanja sa pozadinskim reljefastim zlatotiskom.Uz ikonu se isporučujei poklon kutija...
2.800,00 RSD
Šifra artikla: 12538-20
Ikona je izrađena na medijapan ploči debljine 1,8 cm.Izrađena je tehnikom kaširanja sa pozadinskim reljefastim zlatotiskom.Uz ikonu se isporučujei poklon kutija...
4.800,00 RSD
Šifra artikla: 11235-20
Ikona-kandilo je izrađena tehnikom kaširanja na lipovoj dasci ručno obrađeno i oslikano.Proizvod iz Grčke...
3.000,00 RSD
Šifra artikla: 11113-20
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja na medijapan ploči sa zlatotiskanim oreolom...
1.200,00 RSD
Šifra artikla: 12406
Ikona je izrađena od drveta tehnikom duboreza...
11.700,00 RSD
Šifra artikla: 7206-20
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja sa zlatotiskom.Ram je reljefan i izrađen od drveta...
500,00 RSD
Šifra artikla: 11296-20
Ikona je izrađena na drvenoj dasci, po tradicionalnom vizantijskom stilu ikona iz manastira Meteora, Grčka...
17.000,00 RSD
Šifra artikla: 12959-20
Ikona-kandilo je izrađena tehnikom kaširanja na lipovoj dasci ručno obrađeno i oslikano.Proizvod iz Grčke...
2.000,00 RSD
Prikaži od 1 do 12 od 17 (2 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.