Meni
Korpa

Sveti Simeon i Ana

Sveti Simeon i Sveta Ana su deo iz hrišćanske tradicije koji se pominju u Novom zavetu.

Sveti Simeon je bio starac koji je čekao dolazak Mesije, dok je Sveta Ana bila proročica poznata po svojoj pobožnosti i iskrenoj veri.

Prema Bibliji, nakon što se Isus rodio, njegovi roditelji su ga doveli u hram kako bi se ispunila tradicija o posvećivanju prvorođenog sina. U hramu su dočekali Sveti Simeon i Sveta Ana, koji su prepoznali Mesiju u Isusu i blagoslovili ga.

Takođe se veruje da je Sveti Simeon izgovorio reči koje su postale poznate kao Simeonovo proklinjanje, u kojima je prorokovao da će Isusovo delo dovesti do razdvajanja i patnje, ali i do spasenja za sve koji ga prihvate.

Sveti Simeon i Sveta Ana se često pominju kao primeri pobožnosti i vere u hrišćanstvu. Njihova učenja naglašava važnost čekanja na dolazak Mesije i verovanja u Božji plan za spasenje čovečanstva. Zbog toga su značajni svetitelji u pravoslavnoj crkvi.

Praznuje se 16. februara

Proizvodi nisu pronađeni.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.