Meni
Korpa

Sveti Sava

Sveti Sava
Sveti Sava
Sveti Sava
Sveti Sava
Sveti Sava

Sveti Sava je najznačajniji srpski svetitelj, kojeg Srpska Pravoslavna Crkva slavi kao utemeljitelja Srpske pravoslavne crkve. Rođen je 1169. godine u dinastiji Nemanjića, kao Rastko Nemanjić, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i rođenog brata kasnije srpskog kralja Stefana Prvovenčanog.

Mladi Rastko je postao monah u manastiru Svetog Vasilija na Svetoj Gori i dobio monaško ime Sava. Nakon toga, Sava se ujedinio sa svojim ocem i bratom u priznanju srpske države kao kraljevine i priznanju srpske crkve kao nezavisne od Vizantije. Sava se borio za nezavisnost Srpske crkve i postao je njen prvi arhiepiskop, sa sedištem u Žiči.

Sveti Sava je bio poznat po svojoj mudrosti i čudesima, a napisao je i mnoge knjige, uključujući Žitije Svetog Simeona i Savu, kao i Studenice tipik, koji je služio kao uzor za kasnije srpske crkvene tekstove. Sveti Sava je takođe doprineo unapređenju obrazovanja u srpskom narodu i osnovao je mnoge manastire, uključujući manastire Hilandar na Svetoj Gori, Studenicu i Žiču.

Sveti Sava je preminuo 14. januara 1236. godine u Bugarskoj, ali se njegovo telo kasnije prenelo u Srbiju, gde se i danas nalazi u manastiru Mileševa. Sveti Sava se smatra jednim od najznačajnijih srpskih istorijskih ličnosti i njegov uticaj se i dalje oseća u srpskoj kulturi, religiji i obrazovanju.

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Zbog različitih faktora koji utiču na jačinu i svetlinu ekrana, kao i zbog prilagođavanja boja tokom proizvodnje, ne možemo garantovati da će slika prikazana na našem sajtu biti u potpunosti identična predmetu u prirodnom ambijentu.

Iako ćemo se truditi da naši prikazi budu što verniji, molimo vas da imate u vidu da se boje, sjaj i drugi faktori mogu razlikovati u zavisnosti od postavki vašeg ekrana i osvetljenja prostora u kojem se nalazite. Uvek smo tu da odgovorimo na vaša pitanja i pružimo dodatne informacije o proizvodu ako vam je potrebno.

800,00 RSD
  • Stanje: 6
  • Šifra artikla: 13073
  • Težina sa ambalažom: 260.00 gr
  • Dimenzija: 12.00cm x 8.50cm x 3.00cm
  • SKU: #
Pogledano: 1454
Tagovi: Sveti Sava
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.