Meni
Korpa

Sveti prorok Ilija - Ilindan

Sveti Ilija, poznat i kao Sveti Ilija Gromovnik, jedan je od najvažnijih svetaca u Pravoslavnoj crkvi. Prema Bibliji i hrišćanskoj tradiciji, bio je prorok i čudotvorac koji je živeo u severnom kraljevstvu Izrael tokom 9. veka pre nove ere, za vreme vladavine kralja Ahava i kraljice Jezavel.

Sveti Ilija se smatra jednim od najvažnijih proroka u Starom zavetu. Njegova priča se nalazi u Prvoj i Drugoj knjizi o Kraljevima. Bio je poznat po svojim čudesima, uključujući vaskrsavanje mrtvih, spuštanje vatre s neba i zaustavljanje kiše na tri i po godine.

Jedan od najpoznatijih događaja u njegovom životu je takozvano "suočavanje na Karmelu", gde se suprotstavio i pobedio proroke Baala, poganskog boga, dokazavši premoć istinskog Boga.

Naročito je značajan događaj kada je Sveti Ilija, prema Bibliji, bio uzet na nebo u ognjenoj kočiji, a to je predstavljeno kao jedinstvena čast od Boga. Zbog ovog događaja, Sveti Ilija se često povezuje sa temama vaskrsenja i besmrtnosti.

U pravoslavnoj crkvi, Sveti Ilija se slavi 2. avgusta po Gregorijanskom kalendaru (20. jula po Julijanskom). Povezuje se sa gromom i kišom, jer je, prema biblijskim pričama, bio u mogućnosti da kontroliše vreme, i zbog toga ga često nazivaju Ilija Gromovnik.

Šifra artikla: 13096-25
Modlica za slavski kolač u obliku ikone sveca predstavlja jedinstvenu i funkcionalnu alatku namenjenu za pripremu tradicionalnih slavskih kolača. Ova modlica je pažljivo dizajnirana da prikaže lik sveca, pružajući tako dodatni duhovni element vašem slavskom obroku.Modlica je izrađena od kvalitetne p..
1.200,00 RSD
Šifra artikla: 12985-25
Ova pravoslavna ikona je pravi primer maestralne izrade i posvećenosti duhovnim vrednostima. Izrađena je koristeći tehniku zlatotiska, što joj daje poseban, sofisticiran izgled.Zlatotisak prikazuje prefinjeni lik svetaca. Ovi detalji su besprekorno izvedeni, sa bogatim kontrastima i zlatnim detaljim..
1.000,00 RSD
Šifra artikla: 4799-05-25
Ikona je izrađene na medijapan ploči tehnikom kaširanja koja je moderna interpretacija tradicionalnih ruskih ikona. Medijapan je materijal koji se sastoji od visokokvalitetnog vlaknastog drveta, a tehnikom kaširanja se postiže završni finiš i kvalitet ikona.Ikona je detaljno ukrašene bogatim zlatoti..
500,00 RSD
Šifra artikla: 10057-25
Ova ikona izrađena je u vizantijskom stilu od hrastovog drveta, a prilikom izrade korišćeni su prirodni materijali.Pozadina je ručno izrađena zlatnim listićima, a svi ostali obojeni delovi su slikani direktno na platnu u tradicionalnoj tehnici sitoštampe...
11.000,00 RSD
Šifra artikla: 11484-25
Postolje enoptiha je izrađeno od drveta, ikona je izrađena tehnikom kaširanja na šper ploči koja je  zaštićena sa 2 mm pleksiglasa...
600,00 RSD
Šifra artikla: 3601-01-25
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja, uramljena drvenim ramom i zastakljena...
3.500,00 RSD
Šifra artikla: 12785-05-25
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja sa zlatotiskom. Ram je izrađen od drveta, a ikona je zastakljena. ..
900,00 RSD
Šifra artikla: 9726-25
Ova prelepa ikona predstavlja izuzetno delo religiozne umetnosti, izrađeno sa posebnom pažnjom na detalje i kvalitet materijala. Ikona je izrađena na medijapan ploči debljine 1,8 cm, što joj daje čvrstinu i stabilnost, dok istovremeno omogućava detaljan i precizan prikaz svetih figura.Ikona je stvor..
2.800,00 RSD
Šifra artikla: 3592-02-25
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja na medijapan ploči sa zlatotiskom...
250,00 RSD
Šifra artikla: 3592-01-25
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja sa zlatotiskom na medijaan ploči.   ..
250,00 RSD
Prikaži od 1 do 12 od 12 (1 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.