Meni
Korpa

Sveti prorok Ilija - Ilindan

Sveti Ilija, poznat i kao Sveti Ilija Gromovnik, jedan je od najvažnijih svetaca u Pravoslavnoj crkvi. Prema Bibliji i hrišćanskoj tradiciji, bio je prorok i čudotvorac koji je živeo u severnom kraljevstvu Izrael tokom 9. veka pre nove ere, za vreme vladavine kralja Ahava i kraljice Jezavel.

Sveti Ilija se smatra jednim od najvažnijih proroka u Starom zavetu. Njegova priča se nalazi u Prvoj i Drugoj knjizi o Kraljevima. Bio je poznat po svojim čudesima, uključujući vaskrsavanje mrtvih, spuštanje vatre s neba i zaustavljanje kiše na tri i po godine.

Jedan od najpoznatijih događaja u njegovom životu je takozvano "suočavanje na Karmelu", gde se suprotstavio i pobedio proroke Baala, poganskog boga, dokazavši premoć istinskog Boga.

Naročito je značajan događaj kada je Sveti Ilija, prema Bibliji, bio uzet na nebo u ognjenoj kočiji, a to je predstavljeno kao jedinstvena čast od Boga. Zbog ovog događaja, Sveti Ilija se često povezuje sa temama vaskrsenja i besmrtnosti.

U pravoslavnoj crkvi, Sveti Ilija se slavi 2. avgusta po Gregorijanskom kalendaru (20. jula po Julijanskom). Povezuje se sa gromom i kišom, jer je, prema biblijskim pričama, bio u mogućnosti da kontroliše vreme, i zbog toga ga često nazivaju Ilija Gromovnik.

Praznije se 02. avgust (20. jul)

Šifra artikla: 8795-01-25
Diptih izrađen na medijapan ploči, primenom tehnike kaširanja i obogaćen zlatotiskom, predstavlja umetničko delo koje harmonično spaja tradicionalne vrednosti i savremene metode izrade. Materijal kao što je medijapan odabran je zbog svoje čvrstoće i sposobnosti da dugo zadrži originalni izgled i for..
500,00 RSD
Šifra artikla: 12785-03-25
Pravoslavna ikona, koja je izrađena tehnikom kaširanja sa zlatotiskom, predstavlja spoj tradicije i umetničkog zanata. Zlatotisak na ikoni simbolizuje božansko svetlo, dodajući vizuelnu i spiritualnu vrednost. Ikona je uramljena u kvalitetan drveni ram, koji doprinosi estetskom izgledu i dugovečnost..
1.000,00 RSD
Šifra artikla: 3599-06-25
Ova ikona, izrađena је tehnikom kaširanja na medijapan ploči sa zlatotiskom i predstavlja spoj tradicionalne umetničke izrade i savremenih materijala, što omogućava dugovečnost i estetsku vrednost ikone. Zlatotisak, kao tehnika dekoracije, uključuje primenu tankih listova zlata ili zlatne bo..
1.000,00 RSD
Šifra artikla: 3599-07-25
Ova pravoslavna ikona je izrađena na medijapan ploči specifičnog oblika. Tehnikom kaširanja i zlatotiskom postiže se duboka i bogata tekstura na površini slike. Svešteni motivi i simboli su istaknuti na način koji oživljava duhovni svet pravoslavlja...
1.000,00 RSD
Šifra artikla: 13096-25
Modlica za slavski kolač u obliku ikone sveca predstavlja jedinstvenu i funkcionalnu alatku namenjenu za pripremu tradicionalnih slavskih kolača. Ova modlica je pažljivo dizajnirana da prikaže lik sveca, pružajući tako dodatni duhovni element vašem slavskom obroku.Modlica je izrađena od kvalitetne p..
1.200,00 RSD
Šifra artikla: 12985-25
Ova pravoslavna ikona je pravi primer maestralne izrade i posvećenosti duhovnim vrednostima. Izrađena je koristeći tehniku zlatotiska, što joj daje poseban, sofisticiran izgled.Zlatotisak prikazuje prefinjeni lik svetaca. Ovi detalji su besprekorno izvedeni, sa bogatim kontrastima i zlatnim detaljim..
1.000,00 RSD
Šifra artikla: 4799-05-25
Ikona je izrađene na medijapan ploči tehnikom kaširanja koja je moderna interpretacija tradicionalnih ruskih ikona. Medijapan je materijal koji se sastoji od visokokvalitetnog vlaknastog drveta, a tehnikom kaširanja se postiže završni finiš i kvalitet ikona.Ikona je detaljno ukrašene bogatim zlatoti..
500,00 RSD
Šifra artikla: 11484-25
Postolje enoptiha je izrađeno od drveta, ikona je izrađena tehnikom kaširanja na šper ploči koja je  zaštićena sa 2 mm pleksiglasa...
600,00 RSD
Šifra artikla: 3601-01-25
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja, uramljena drvenim ramom i zastakljena...
3.500,00 RSD
Šifra artikla: 4799-01-25
Ikona je izrađena na medijapan ploči tehnikom kaširanja sa zlatotiskom...
400,00 RSD
Šifra artikla: 12785-05-25
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja sa zlatotiskom. Ram je izrađen od drveta, a ikona je zastakljena. ..
900,00 RSD
Šifra artikla: 9726-25
Ova prelepa ikona predstavlja izuzetno delo religiozne umetnosti, izrađeno sa posebnom pažnjom na detalje i kvalitet materijala. Ikona je izrađena na medijapan ploči debljine 1,8 cm, što joj daje čvrstinu i stabilnost, dok istovremeno omogućava detaljan i precizan prikaz svetih figura.Ikona je stvor..
2.800,00 RSD
Prikaži od 1 do 12 od 18 (2 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.