Meni
Korpa
Obaveštenje o isporuci.

Sveti Pajsije Svetogorac

Sveti Pajsije Svetogorac je jedan od najznačajnih i najuvaženijih svetogorskih staraca 20. veka. Kanonizovan je od strane Vaseljenske patrijaršije 13. januara 2015. godine i proslavlja se 12. jula po novojulijanskom kalendaru, odnosno 29. juna po julijanskom kalendaru. Veliki broj pravoslavnih u Grčkoj, Rusiji i Srbiji smatrao je oca Pajsija svetim dok još uvek nije bio zvanično kanonizovan.

Rođen je 25. jula 1924. godine u maloazijskom selu Farasa, u Kapadokiji. NJegov otac Prodromos, bio je gradonačelnik Farase i veoma pobožan čovek. Duhovni otac Prodromosove porodice bio je čuveni sveti Arsenije Kapadokijski.

Sveti Arsenije ga je lično krstio 7. avgusta 1924. godine. Samo nedelju dana nakon toga Osmanlije nasilno su proterali Grke iz Kapadokoje. NJegova porodica zajedno sa izbeglicama iz Farase nakon mnogih iskušenja stigli su u Pirejsku luku u Grčkoj, gde su ostali da žive.

Nakon učestvovanja u Grčkom građanskom ratu, 1949. godine, odlazi na Svetu Goru. Tamo se zamonašio u manastiru Esfigmenu 1954. uzevši ime Averkije. Iste godine po blagoslovu napušta Esfigmen i prelazi u manastir Filotej gde postaje učenik oca Simeona. 1956. godine je postrižen u malu shimu i tada uzime ime Pajsije. 1962. godine je otišao na goru Sinaj u keliju Sv. Galaktiona, da bi se dve godine kasnije, usled bolesti vratio na Svetu Goru u Ivironski Skit Sv. Arhangela...

Proizvođač: Eikon Šifra proizvoda: 1129509M
Ikona je izrađena na drvenoj ploči osikana pozlaćenim šlag metalom i ručno dorađena. Uvoz iz Grčke. ..
4.500,00 Din.
Prikaži od 1 do 1 od 1 (1 stranica)
Ova web stranica koristi kolačiće ('cookies') kako bismo Vam pružili bolje korisničko iskustvo. Prihvatanjem korišćenja kolačića saglasni ste sa politikom privatnosti.