Meni
Korpa

Sveti Jovan Damaskin

Sveti Jovan Damaskin (oko 675. - oko 749. godine) bio je hrišćanski teolog, filozof i pesnik. Rođen je u Damasku, u Siriji, gde je proveo veći deo svog života kao monah u manastiru Mar Saba, nedaleko od Jerusalima.

Jovan Damaskin je poznat po svom teološkom delu "Ispovedanje prave vere" (grč. "Expositio fidei Orthodoxae"), koje je jedno od najvažnijih dela u istoriji hrišćanske teologije. U ovom delu on je sistematski izložio osnove hrišćanske vere i argumente za njenu verodostojnost.

Pored toga, Jovan Damaskin je poznat i po svojim pesmama i himnama koje su ostale popularne u pravoslavnoj crkvi. Njegove pesme su se pevale tokom bogosluženja, a neke od njih su ostale popularne i van crkvenih okvira.

Sveti Jovan Damaskin je proglasen za sveca u pravoslavnoj crkvi, a njegov praznik se slavi 4. decembra. On je ostavio dubok trag u hrišćanskoj teologiji i filozofiji, a njegova dela su i danas predmet proučavanja i interpretacije u akademskim i verskim krugovima.

Šifra artikla: 3599-03-72
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja na medijapan ploči...
1.000,00 RSD
Prikaži od 1 do 1 od 1 (1 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.