Meni
Korpa

Sveta velikomučenika Ekaterina

Sveta Velikomučenica Ekatarina, je jedna od najpoznatijih svetiteljki pravoslavne crkve. Živela je u 4. veku u Aleksandriji, Egiptu i smatra se da je bila veoma obrazovana i mudra žena.

Prema predanju, Ekatarina je bila hrišćanka i hrabro je branila svoju veru pred rimskim carom Maksimom. Car ju je zatim stavio na iskušenja, uključujući filozofska pitanja, no ona je uspela da odbrani svoju veru i ubedi cara da je hrišćanstvo prava vera. Nakon toga, car je naredio njeno pogubljenje, a Ekatarina je umrla kao mučenica oko 305. godine.

Sveti Velikomučenik Ekatarina se često prikazuje sa krunicom, simbolima njene vere i mučeništva.Smatra se da je ona zaštitnica nauke, učenosti, žena, neudatih devojaka i pravde.

Praznuje se 07. decembra.

Šifra artikla: 3599-03-87
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja na medijapan ploči...
1.000,00 RSD
Prikaži od 1 do 1 od 1 (1 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.