Meni
Korpa

Štapovi

Vladičanski štap, poznat i kao pastirski štap ili skeptron, je ceremonijalni štap koji se koristi u mnogim hrišćanskim crkvama od strane arhiepiskopa. Njegov dizajn i upotreba mogu se razlikovati između različitih hrišćanskih denominacija.

U Pravoslavnoj crkvi, vladičanski štap obično ima oblik slova "T" ili "tau" na vrhu i često je izrađen od metala, poput zlata ili srebra, iako mogu postojati i drveni primeri. Vrh štapa može biti ukrašen različitim simbolima, uključujući krstove, ikone svetaca, ili druge religijske ikonografije.

Vladičanski štap je simbol pastirske vlasti episkkopa. To je simbol duhovnog vođstva i autoriteta, i koristi se u različitim liturgijskim obredima i ceremonijama. Na primer, episkop može koristiti štap da daje blagoslove ili da vodi procesije.

U nekim tradicijama, vladičanski štap se može koristiti i kao simbol zaštite i vođenja, što odražava ulogu biskupa kao duhovnog pastira svoje zajednice. Po tome se i naziva pastirski štap.

Proizvodi nisu pronađeni.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.