Meni
Korpa

Sretenje Gospodnje

Sretenje Gospodnje je verski praznik u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi koji se obeležava 15. februara (2. februara po julijanskom kalendaru). Ovaj praznik je posvećen događaju kada je Bogorodica, nakon što je prošla zakonski propisan period čišćenja posle porođaja, dovela Isusa Hrista u hram u Jerusalimu, prema Mojsijevom zakonu. Ovaj događaj se opisuje u jevanđelju po Luki.

Sretenje se takođe naziva i "Hristovo sretenje u hramu" ili "Hristovo prikazanje". Ovaj praznik ima duboko duhovno značenje i simbolizuje predstavljanje Hrista Bogu i njegovom narodu, kao i ispunjenje Starozavetne proročanske tradicije. Takođe se smatra da Sretenje označava prelazak iz zimske u prolećnu sezonu.

Tokom ovog praznika, vernici se mole i odlaze u crkve da prisustvuju bogosluženjima posvećenim ovom događaju. Takođe se obavlja i blagoslov sveća, a vernici često donose sveće u crkvu da ih sveštenik osveti. Ovaj praznik je takođe prilika za okupljanje porodice i zajednice, kao i za razmišljanje o duhovnim vrednostima i obnovu vere.

  • Na Sretenje, 1804. godine podignut je Prvi srpski ustanak.
  • Na Sretenje, 1835. godine donet Sretenjski ustav, prvi demokratski ustav Srbije, pa je slavljen i kao Dan ustavnosti.
  • Od 2002. Sretenje je Dan državnosti Republike Srbije.
  • Od 2006. Sretenje je i Dan Vojske Srbije.
Šifra artikla: 7206-02-116
Ikona izrađena tehnikom kaširanja sa zlatotiskom, uokvirena u drveni ram, je delo koje spaja duhovne vrednosti sa estetikom.Zlatotisk na ikoni detaljno ističe svetost likova, dodajući dubinu i vizuelnu raskoš scenama. Drveni ram, dodatno naglašava umetničku i duhovnu vrednost ikone. Ova ikona predst..
500,00 RSD
Šifra artikla: 3592-02-116
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja sa zlatotiskom na medijaan ploči.   ..
250,00 RSD
Šifra artikla: 3592-01-116
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja sa zlatotiskom na medijaan ploči.   ..
250,00 RSD
Šifra artikla: 3601-03-116
Izrađena je tehnikom kaširanja . Ram je od drveta i zastakljen je...
3.500,00 RSD
Šifra artikla: 3601-01-116
Ikona je izrađena primenom tehnike kaširanja sa detaljima u zlatotisku, smeštena u drveni ram i zaštićena staklom.Ovaj metod izrade omogućava da se vizuelni elementi ikone istaknu bogatim detaljima i sjajem zlata, dok drveni ram dodaje tradicionalnu estetiku i čvrstinu. Zastakljivanje štiti ikonu od..
3.500,00 RSD
Prikaži od 1 do 5 od 5 (1 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.