Meni
Korpa

Sabor Svetog Arhangela Gavrila - Aranđelovdan

Sabor Svetog Arhangela Gavrila, poznat i kao Aranđelovdan, predstavlja praznik u Pravoslavnoj crkvi posvećen Svetom Arhanđelu Gavrilu, jednom od sedam arhanđela koji stoje pred Božjim prestolom.

Obeležava se 8. aprila po novom kalendaru, odnosno 26. marta po starom julijanskom kalendaru. Ovaj dan je posvećen slavljenju Svetog Arhangela Gavrila kao božanskog poslanika, koji je imao presudnu ulogu u prenošenju božanskih poruka ljudima, uključujući i navještenje Presvete Bogorodice o rođenju Isusa Hrista.

Sabor Svetog Arhangela Gavrila je prilika za vernike da iskažu poštovanje prema Gavrilovoj posvećenosti, ljubavi i poslušnosti prema Bogu, kao i da zahvale za njegovu ključnu ulogu u božjem planu spasenja. Na ovaj dan, pravoslavne crkve vrše posebna bogosluženja, uključujući liturgije i molitvene obrede, gde se vernici mole za Gavrilov zagovor i pomoć. Lik Svetog Arhangela Gavrila, često prikazan sa ljiljanom - simbolom čistote i božanske poruke, ima istaknuto mesto u crkvenoj ikonografiji i u domovima vernika tokom ovog praznika.

Šifra artikla: 3514-09-18
Ikona izrađena na drvenoj podlozi tehnikom duboreza predstavlja izuzetno umetničko delo koje objedinjuje tradicionalne vrednosti i majstorsku veštinu. Tehnika duboreza, koja uključuje urezivanje motiva u drvo, omogućava stvaranje kompleksnih i detaljnih prikaza svetaca i religijskih scena sa izvanre..
7.000,00 RSD
Šifra artikla: 3599-02-18
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja na medijapan ploči...
1.000,00 RSD
Šifra artikla: 10050-155
Ikona je izrađena od hrastovog drveta prirodne boje. Oslikana je u vizantijskom stilu koji je karakterističan za istočno hrišćanstvo. Na ikoni je prikazan lik svetitelja u tradicionalnoj odeći sa biblijom. Pozadina ikone je prekrivena zlatnim listićima, što simbolizuje božanstvo i svetost prikazan..
5.900,00 RSD
Prikaži od 1 do 3 od 3 (1 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.