Meni
Korpa

Rođenje Svetog Jovana Krstitelja - Ivanjdan

Rođenje Svetog Jovana Krstitelja, poznato kao Ivanjdan, slavi se 7. jula u Pravoslavnoj crkvi. Ovaj praznik obeležava čudesno rođenje Jovana Krstitelja, koji je imao ključnu ulogu kao Preteča Gospoda Isusa Hrista.

Prema biblijskom predanju, Jovan Krstitelj je rođen od starih roditelja, Zaharije i Jelisavete, koji su dugo bili bez dece. Njegovo rođenje je bilo najavljeno od strane arhanđela Gavrila, koji je Zahariji, dok je služio u hramu, najavio da će njegova supruga Jelisaveta roditi sina koji će biti velik pred Gospodom i koji će pripremiti put za dolazak Mesije - Spasitelja. Zaharija je u početku posumnjao u ove reči, zbog čega je ostao nem sve do Jovanovog rođenja.

Kada se Jovan rodio, Zaharija je potvrdio anđeosku poruku davši detetu ime Jovan, čime je ponovo zadobio moć govora. Ovo čudesno rođenje i događaji koji su ga pratili smatrani su znakom božanske intervencije i važnosti Svetog Jovana Krstitelja u Božijem planu spasenja.

Na Ivanjdan se služe liturgije u crkvama, a vernici se mole Svetom Jovanu Krstitelju za duhovno i telesno zdravlje. Praznik je prilika da se podsetimo Jovanove poruke o pokajanju i pripremi za dolazak Isusa Hrista. Ovaj dan je često obeležen običajima i narodnim verovanjima, uključujući paljenje ivanjskih vatri i pletenje venaca od ivanjskog cveća, koji simbolizuju čistoću i zaštitu.

Ivanjdan je, dakle, značajan praznik koji slavi rođenje jednog od najvećih proroka i svetitelja u hrišćanstvu i podseća vernike na vrednosti pokajanja, pripreme i duhovne čistote.
Šifra artikla: 3599-03-110
Ikona je izrađena tehnikm kaširanja na medijapan ploči...
1.000,00 RSD
Rođenje Svetog Jovana Krstitelja (38x30) cm
Rasprodato
Šifra artikla: 3601-01-110
Ikona je izrađena primenom tehnike kaširanja sa detaljima u zlatotisku, smeštena u drveni ram i zaštićena staklom.Ovaj metod izrade omogućava da se vizuelni elementi ikone istaknu bogatim detaljima i sjajem zlata, dok drveni ram dodaje tradicionalnu estetiku i čvrstinu. Zastakljivanje štiti ikonu od..
3.500,00 RSD
Prikaži od 1 do 2 od 2 (1 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.