Meni
Korpa

Žezlo

Žezlo, poznato i kao pastirski štap ili štap vlasti, je poseban liturgijski predmet koji se koristi u srpskoj pravoslavnoj crkvi. On je simbol pastirske vlasti, autoriteta i vođstva.

Žezlo je obično izrađeno od drveta i ima oblik štapa ili štapca sa drškom na vrhu. Drška može biti ukrašena reljefima, ikonografskim prikazima ili drugim dekorativnim elementima.

Žezlo se nosi od strane arhijereja, tj. episkopa ili mitropolita, tokom liturgijskih obreda, posebnih ceremonija i svečanih prigoda. Ono simbolizuje njihovu pastirsku brigu, upravljanje i autoritet nad vernicima.

Žezlo ima duhovno i simboličko značenje. Ono predstavlja ulogu episkopa ili mitropolita kao pastira i vođe Crkve. Simbolizuje brigu, zaštitu, vođstvo i pastirski duh koji bi trebalo da karakteriše njihovu službu.

Važno je napomenuti da žezlo ima svoje mesto u pravoslavnim tradicijama širom sveta, a izgled i stil žezla mogu varirati u zavisnosti od crkvenih običaja, lokalnih tradicija i pravila.

Proizvodi nisu pronađeni.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.