Meni
Korpa

Sveštenički pojas

Sveštenički pojas je odlikovanje koje se daje u Pravoslavnoj crkvi. Ovo prvo crkveno odlikovanje u prezviterskom činu daje se mladim sveštenicima koji se ističu revnosnim radom u vršenju svešteničke službe.

Stepeni odlikovanja u prezviterskom činu, sveštenik posle rukopoloženja ima pravo da nosi plavi pojas. Ovim odlikovanjem, plavi pojas zamenjuje crvenim i nosi ga u svečanim prilikama. Pravom nošenja cvenog pojasa može biti odlikovano lice sa najmanje pet godina svešteničke službe. Plavi i crveni pojas se ne nose u toku Časnog posta i u danima žalosti. Tada se nosi crni pojas. Ovo odlikovanje se daje i đakonima koji se odlikuju istim onim osobinama koje su pomenute kod ovog odlikovanja u prezviterskom činu.

Proizvodi nisu pronađeni.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.