Meni
Korpa

Sveštenička odežda

Sveštenička odežda
Sveštenička odežda

Pravoslavna sveštenička odežda je kompleksna i puna simbolizma. Odežda se sastoji od sledećih delova:

  1. Stihar: Ovo je dug, opušten, svetli mantil koji se nosi ispod svih ostalih delova odežde. On simbolizuje belu haljinu koju je Isus nosio na dan svog krštenja.
  2. Epitrahilj: Ovaj deo odežde se nosi oko vrata i pada niz prednji deo tela, poput šala. Epitrahilj simbolizuje dvopregašće sveštenika i nosi se tokom svih liturgijskih obreda.
  3. Sveštenički pojas: Ovaj široki pojas se nosi oko struka preko stihara i epitrahilja. Pojas simbolizuje spremnost i pripravnost sveštenika za duhovnu borbu.
  4. Nadbedernik: Ovo je manji kvadratni komad tkanine koji se nosi preko levog boka, vezan za sveštenički pojas. Nadbedernik simbolizuje poslušnost sveštenika prema Crkvi i Njegovoj reči.
  5. Narukvice: Ove narukvice, jedna za svaki zglob, nose se preko rukava stihara. One simbolizuju vezanost sveštenika za Hristovu službu, kao i podsjećanje da sveštenikova ruka treba da bude vođena Božijom rukom.
  6. Felon: Ovo je veliki, teški plašt koji se nosi preko ostalih delova odežde. Felon ima veliki krug na leđima koji simbolizuje svetlost i sjaj Božanskog kraljevstva.

Svaki deo pravoslavne svešteničke odežde je pun simbolike i igra važnu ulogu u liturgijskim obredima.

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Zbog različitih faktora koji utiču na jačinu i svetlinu ekrana, kao i zbog prilagođavanja boja tokom proizvodnje, ne možemo garantovati da će slika prikazana na našem sajtu biti u potpunosti identična predmetu u prirodnom ambijentu.

Iako ćemo se truditi da naši prikazi budu što verniji, molimo vas da imate u vidu da se boje, sjaj i drugi faktori mogu razlikovati u zavisnosti od postavki vašeg ekrana i osvetljenja prostora u kojem se nalazite. Uvek smo tu da odgovorimo na vaša pitanja i pružimo dodatne informacije o proizvodu ako vam je potrebno.

42.480,00 RSD
  • Stanje: 1
  • Šifra artikla: OD-8835
  • Težina sa ambalažom: 3,000.00 gr
  • SKU: MA
Pogledano: 4345
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.