Meni
Korpa

Sveti Maksim ispovednik

Sveti Maksim Ispovednik, poznat i kao Maksim Ispovjednik, bio je jedan od najznačajnijih teologa i filozofa ranohrišćanske Crkve

Sveti Maksim je bio jedan od najistaknutijih predstavnika tzv. Vizantijske filozofske škole, koja je nastojala da pomiri hrišćansku teologiju sa grčkom filozofijom. On se smatra jednim od najvećih teologa u istoriji pravoslavne Crkve, poznat po svojim spisima o Bogu, ljudskoj prirodi i duhovnom životu.

U svojim spisima, Sveti Maksim se zalagao za monoteizam, tj. učenje o jednom Bogu, kao i za učenje o Hristu kao jedinstvenom putu ka spasenju. On je takođe isticao da ljudska priroda ima mogućnost da se sjedini sa Božanskom prirodom, što je poznato kao teza o hristolikosti.

Sveti Maksim je takođe poznat po svom otporu ikonoklazmu (uništavanju ikona) koji je bio prisutan u Vizantiji u 8. i 9. veku. On se zalagao za očuvanje ikona kao sredstva vere i duhovnog isceljenja.

Svei Maksim ispovednik (33x23) cm
Uskoro
Šifra artikla: 3599-03-140
Ikona je izrađena tehnikm kaširanja na medijapan ploči...
800,00 RSD
Prikaži od 1 do 1 od 1 (1 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.