Meni
Korpa

Vaskrsenje Lazarevo (Lazareva subota) - Vrbica

Vaskrsenje Lazarevo, poznato i kao Lazareva Subota ili Vrbica, jeste pravoslavni praznik koji se obeležava u subotu neposredno pre Cveti, ulaska u Nedelju strasti koja vodi ka Vaskrsu. Ovaj praznik je posvećen čudesnom događaju iz Novog Zaveta, kada je Isus Hristos vaskrsao Lazara iz Vitanije, četiri dana nakon njegove smrti, što se nalazi u Jovanovom evanđelju.

Vaskrsenje Lazarevo simbolizuje pobedu života nad smrću i predskazuje Vaskrsenje Isusa Hrista. Praznik se posebno obeležava u Pravoslavnoj crkvi sa velikom liturgijskom pažnjom i tradicijom. To je dan radosti i nade, koji naglašava moć i milost Božiju.

Tradicionalno, na ovaj dan se organizuju procesije, tokom kojih deca nose grančice vrbe, simbolizujući palme koje su vernici razbacivali pred Isusom tokom njegovog svečanog ulaska u Jerusalim, što se obeležava sledećeg dana na Cveti. Vrba je izabrana zbog svoje rasprostranjenosti u mnogim pravoslavnim zemljama, gde palme nisu dostupne. Osim toga, grančice vrbe blagosiljaju se u crkvi i nose kući kao simbol zaštite i blagoslova.

Lazareva Subota, poznata i kao Vrbica, slavi se uvek u subotu neposredno pre Cveti, što znači da datum varira iz godine u godinu, zavisno od datuma Vaskrsa. Pošto se Vaskrs računa prema lunarnom kalendaru, tačan datum Lazareve Subote se menja svake godine. Generalno, Lazareva Subota pada šest dana pre Vaskrsa. Da bismo odredili tačan datum za određenu godinu, prvo moramo znati datum Vaskrsa za tu godinu, a zatim izračunati unazad šest dana.

Vaskrsenje Lazarevo (14x10,5) cm
Novo
Šifra artikla: 3592-02-82
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja na medijapan ploči sa zlatotiskom...
250,00 RSD
Šifra artikla: 8795-01-82
Diptih izrađen na medijapan ploči, primenom tehnike kaširanja i obogaćen zlatotiskom, predstavlja umetničko delo koje harmonično spaja tradicionalne vrednosti i savremene metode izrade. Materijal kao što je medijapan odabran je zbog svoje čvrstoće i sposobnosti da dugo zadrži originalni izgled i for..
500,00 RSD
Šifra artikla: 3601-01-82
Ikona je izrađena primenom tehnike kaširanja sa detaljima u zlatotisku, smeštena u drveni ram i zaštićena staklom. Ovaj metod izrade omogućava da se vizuelni elementi ikone istaknu bogatim detaljima i sjajem zlata, dok drveni ram dodaje tradicionalnu estetiku i čvrstinu. Zastakljivanje štiti ikonu o..
3.500,00 RSD
Šifra artikla: 3599-01-82
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja na medijapan ploči sa zlatotiskom...
1.000,00 RSD
Šifra artikla: 10271-03-82
Ikona, izrađena primenom tehnikom kaširanja sa detaljima u zlatotisku, predstavlja spoj tradicionalne umetničke veštine i visokog kvaliteta. Kaširanje, tehnika kojom se slika ili otisak lepi na čvrstu podlogu, u ovom slučaju omogućava postojanost i dugovečnost ikone. Zlatotisak dodatno ističe svetos..
2.000,00 RSD
Prikaži od 1 do 5 od 5 (1 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.