Meni
Korpa

Knjiga o Blaženoj Kseniji Petrogradskoj

Knjiga o Blaženoj Kseniji Petrogradskoj
Knjiga o Blaženoj Kseniji Petrogradskoj

ХVIII veku, prestonica Ruske carevine sastojala se od dva dela. Jedan od njih, dvorski i paradin, nije opčinjavao samo prestoničke žitelje, nego i strance.

"Bila sam potpuno opčinjena zdaljima Sankt Peterburga, prekrasnim palatama i širokim ulicama", pisala je franuyeka umetnica Viže Lebren. "Lepotica Neva, svetla i prozirna, protiče kroz grad i potpuno je prekrivena raznim lađama koje neprekidno odlaze i dolaze i tako zadivljujuće oživljavaju ovaj prekrasni grad. Obala Neve je sva od granita, isto kao i mnogi kanali koji su, po naređenju Katarine Druge, prokopani unutar grada. Sa jedne strane reke nalaze se prekrasne zgrade Akademije umetnosti, Akademije nauka i mnoge druge, koje se odražavaju u vodi. Pričali su mi da ne postoji ništa lepše od izgleda ovih zdanja na mesečini - sva ona tada izgledaju kao drevni hramovi. I zaista, prema veličini svojih zgrada i prema nacionalnoj nošnji svoga naroda koja podseća na prošlost, Petrograd me prenosio u Agamemnonovo vreme". 

Postojao je, međutim, i drugi deo grada u koji nisu zalazili ne samo stranci, nego su ovde retko boravili čak i sami žitelji centra. Ovaj rejon nazivao se Petrogradskom zemljom. 

Pre samo nekoliko decenija, bio je to paradni i najlepši deo grada. Ovde se nalazio dvorac cara Petra, ovde su živeli znameniti ljudi. Međutim, počev od 30-tih godiia HVIII veka, kada je grad, trgujući sa Moskovom i sa središnjim oblastima Rusije, počeo da se širi prema Moskovskom putu, centar se premestio na Admiralska ostrva i najvažnije državne ustanove i plemićki dvorci počeli su da se raspoređuju na samom ostrvu i oko njega. Petrogradska zemlja, koja se nalazila usred finskog blata, bila je rekom odsečena od ovog centra i pretvorila se u periferiju. Plemstvo odlazi iz Petrogradske zemlje i ovde počinju da se nastanjuju sitni činovnici, trgovci i službenici vojnih ustanova. 
Bio je to najsiromašniji deo prestonice. 

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Zbog različitih faktora koji utiču na jačinu i svetlinu ekrana, kao i zbog prilagođavanja boja tokom proizvodnje, ne možemo garantovati da će slika prikazana na našem sajtu biti u potpunosti identična predmetu u prirodnom ambijentu.

Iako ćemo se truditi da naši prikazi budu što verniji, molimo vas da imate u vidu da se boje, sjaj i drugi faktori mogu razlikovati u zavisnosti od postavki vašeg ekrana i osvetljenja prostora u kojem se nalazite. Uvek smo tu da odgovorimo na vaša pitanja i pružimo dodatne informacije o proizvodu ako vam je potrebno.

350,00 RSD
  • Stanje: 1
  • Šifra artikla: 8018
  • Težina sa ambalažom: 200.00 gr
  • Dimenzija: 12.00cm x 20.00cm x 0.00cm
  • SKU: *
Pogledano: 2712
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.