Meni
Korpa

Ćivot (kivot) i moštanici

Kivot (takođe poznat i kao ćivot) je poseban drveni sanduk ili kutija koja se koristi u srpskoj pravoslavnoj crkvi za čuvanje moštiju svetaca, delova njihovih svetih tela ili drugih svetih relikvija. To je sveti kontejner koji se smatra dragocenim i časnim objektom.

Kivot je obično izrađen od drveta, ukrašen rezbarijama, ikonama, zlatovezom ili drugim dekorativnim elementima. Može biti različitih veličina, oblika i stilova, ali uvek ima poseban značaj kao posuda za čuvanje svetih relikvija.

Kivot se smatra "kućom" svetaca ili svetih moštiju. U srpskoj pravoslavnoj crkvi, kivot se obično nalazi na oltaru ili u posebnom delu crkve, a vernici mogu prilaziti i pokloniti se pred kivotom kao izraz poštovanja i vere prema svetim relikvijama koje se čuvaju u njemu.

Kivoti su često izloženi i dostupni za posebno obožavanje i celivanje vernicima tokom određenih praznika ili specijalnih liturgijskih službi. Oni služe kao mesto gde vernici mogu izraziti svoju duhovnu pobožnost, zahvalnost i tražiti zagovor svetaca čije relikvije se čuvaju u kivotu.

Kivoti su važan deo bogosluženja i pobožnog života srpske pravoslavne crkve jer čuvaju svete relikvije koje su povezane sa svetiteljima, njihovim životima i duhovnom nasleđu. Oni simbolizuju duhovnu prisutnost svetaca i inspirišu vernike da teže svetosti i molitvi.

Šifra artikla: 12966-02
Moštanik je izrađen od mesinga. Zastakljen sa gornje strane...
3.500,00 RSD
Šifra artikla: 12966-01
Moštanik je izrađen od mesinga. Zastakljen sa gornje strane...
3.500,00 RSD
Prikaži od 1 do 2 od 2 (1 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.