Meni
Korpa

Celivajućе ikonе

Celivajuća ikona u srpskoj pravoslavnoj crkvi je posebna ikona koju vernici celivaju kao izraz poštovanja, vere i odanosti prema svetom liku koji je na njoj prikazan. To je oblik molitvenog i pobožnog gesta koji se praktikuje prilikom susreta sa svetim ikonama.

Ikone su slikarski prikazi svetih lica, kao što su Hrist, Bogorodica, anđeli, svetitelji i događaji iz Biblije. One imaju duhovno i simboličko značenje i predstavljaju prisustvo svetih i Božje blagodati. Vernici smatraju ikone svetim objektima i poštuju ih kao prozor u duhovni svet.

Celivajuća ikona obično ima posebno mesto u crkvi, na ikonostasu (pregradnom zidu između oltara i glavne crkve) ili na drugom vidljivom mestu. Vernici prilaze ikoni, preklanjaju se, dodiruju ikonu usnama i obično izvode poklon (preklon tela napred, dodirivanje rukom poda) ili celivaju ikonu.

Celivajući ikonu je izraz pobožnosti, poštovanja i molitve prema svetom liku koji je prikazan na njoj. Vernici veruju da kroz celivanje ikone ostvaruju duhovnu vezu sa svetim likom i izražavaju svoju duhovnu potrebu za blagoslovom i zagovorom svetaca.

Celivanje ikona je jedan od važnih aspekata pravoslavne pobožnosti i liturgijskog života. Vernici često celivaju ikone prilikom dolaska u crkvu, tokom bogosluženja ili prilikom posebnih molitvenih trenutaka. To je izraz duboke vere, poštovanja i duhovne povezanosti sa svetima i Božjom prisutnošću.

Šifra artikla: 12647
Postolje je urađeno u kombinaciji metal mesing. Gornja ploča je obložena somotom...
56.000,00 RSD
Šifra artikla: 11315-01
Ikona je izrađena od drveta i zastakljena. Sa zadnje strane se nalazi mehanizam za otvaranje i izemnu ikone. Uz ikonu se isporučuju i 43 ikona u drvenom pakovanju. Lista ikona:Sveta PetkaSveti NikolaSveti JovanGospodBogorodicaSveti GeorgijeSveti SavaBeli AnđeoSveti VasilijeSveti Arhangel Stefan..
23.000,00 RSD
Prikaži od 1 do 2 od 2 (1 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.