Meni
Korpa

Mineji

Minej je liturgijska knjiga koja se koristi u srpskoj pravoslavnoj crkvi i drugim pravoslavnim crkvama. To je jedna od ključnih bogoslužbenih knjiga koja sadrži tekstove za službu Svetih mučenika i drugih svetitelja čije se praznike slavi tokom crkvene godine.

Minej obuhvata žitija (biografije) svetitelja, njihove tropare, kondake i druge pesme, kao i posebne molitve i čitanja koja se koriste tokom službe svakog svetitelja. Svaki dan u crkvenom kalendaru ima svoj poseban odeljak u Mineju koji se odnosi na svetitelje koji se proslavljaju tog dana.

Minej je organizovan prema crkvenom kalendaru, koji ima različite praznike i svetitelje koji se obeležavaju u različito vreme tokom godine. Ova knjiga se koristi kako bi sveštenici mogli pravilno pripremiti i obaviti službu tokom praznika svetitelja, sa svim potrebnim tekstovima, pesmama i molitvama koje su povezane sa tim svetiteljem.

Minej je dragocena liturgijska knjiga koja pruža vodič sveštenicima i vernicima tokom liturgijskih službi i proslava svetitelja. Ona omogućava vernicima da se upoznaju sa životima svetitelja, da se dive njihovom svetom primeru i da se mole za njihovo zagovaranje. Minej je važan deo bogoslužbenog nasleđa srpske pravoslavne crkve i pomaže u održavanju crkvenih tradicija i duhovnog života.

Šifra artikla: 1084
Definicija: Mineji su liturgijske knjige koje se koriste u pravoslavnoj crkvi. Sadrže službe svetiteljima koji se proslavljaju u određenom mesecu.Struktura: Svaki minej pokriva službe za jedan mesec i sastoji se od tropara, kontakija, kanona i drugih liturgijskih tekstova.Upotreba: Mineji se koriste..
60.000,00 RSD
Prikaži od 1 do 1 od 1 (1 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.