Meni
Korpa

Mineji

Opis stranice sa kategorijama

Mineji mesečni, praznični i opšti. Minej mesečni (od μηναιον - mesec) sadrži promenljive molitve za svaki dan u godini, po datumima svakog meseca, za nepokretne praznike (to jest takve koji dolaze uvek određenog dana u određenom mesecu). Stoga se Mesečni minej, u skladu sa brojem meseci u godini, sastoji od dvanaest knjiga. Na kraju svake knjige štampaju se posebne bogorodične vaskrsne pesme, ili tzv. dogmatici, bogorodične vaskrsne koje se pevaju posle stihira na stihovnje, bogorodične koje se pevaju "kada ima 'Slava' svetome u Mineju"; zatim Otpustiteljni bogorodični koje se pevaju posle tropara u nedeljne i praznične dane, i bogorodični otpustiteljni koje se pevaju običnim danima posle tropara.
Osim Mesečnog Mineja postoji još i takozvani Minej Praznični, ili "Antologion", ili "Trefologion", "Cvetoslov", koji sadrži službe izabrane iz Mesečnog Mineja za Gospodnje, Bogorodičine i naročito poštovane praznike u čast nekih svetih.
Opšti Minej sadrži promenljive molitve ne za svakog svetog posebno, kao Mesečni Minej, nego za svaki zbor svetih odvojeno, na primer, opšta služba za Apostole, Mučenike, Svetitelje itd. Osim službi svetima on takođe sadrži opšti poredak praznika Gospodnjih, Bogorodičinih, Krstu, Anđelima, Preteči i Saborima. Opšti Minej ima dvojaku upotrebu; kao prvo, on je neophodan uz Mesečni Minej, kada treba da se obavi služba onim svetima za koje nije napisana posebna služba u Mesečnom Mineju; kao drugo, u siromašnim crkvama, gde nema čitavog kompleta bogoslužbenih knjiga, Opšti Minej služi kao zamena za dvanaest tomova Mesečnog Mineja.
Postoji još i Dopunski Minej, sa službama nedavno proslavljenim svetiteljima, koje iz tog razloga nisu ušle u Mesečni Minej.

Proizvođač: Каленић Šifra proizvoda: 1084
Komplet od 12 knjiga. Za svaki mesec po jedna. Минеји су штампани у боји. ..
45.000,00 Din.
Prikaži od 1 do 1 od 1 (1 stranica)
Da bismo za Vas osigurali bolje korisničko iskustvo, prikazivanja personalizovanog sadržaja, prikazivanja relevantnih reklamnih ponuda i druge funkcionalnosti, na ovom sajtu koristimo kolačiće.