Meni
Korpa

Cveti, Ulazak gospoda Isusa Hrista u Jerusalim

Cveti, praznik poznat kao Ulazak Gospodnji u Jerusalim, jedan je od dvanaest velikih praznika u pravoslavnom hrišćanstvu. Ovaj praznik se obeležava u nedelju, neposredno pre Velike nedelje, koja kulminira Vaskrsenjem Isusa Hrista. Datum Cveti varira svake godine jer zavisi od datuma Vaskrsa, koji se određuje prema lunarnom kalendaru.

Praznik Cveti slavi događaj opisan u Novom Zavetu, kada je Isus Hristos ušao u Jerusalim jašući na magarcu, što je simbol skromnosti. Narod Jerusalima dočekao ga je sa velikom radošću, mašući palminim granama i prostirući svoje plaštanice pred Njim na putu, uzvikujući "Osana! Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje!" (Iz Jovanovog evanđelja 12:13). Ovaj događaj simbolizuje Hristovu pobjedu nad smrću i njegovo prihvatanje od strane naroda kao duhovnog i mesijanskog kralja, iako je On izabrao put skromnosti i služenja.

Tradicije vezane za praznik Cveti uključuju blagosiljanje i deljenje grančica (u pravoslavnim zemljama često vrba, kao zamena za palme koje nisu dostupne) koje vernici nose u procesiji. Ove grančice simbolizuju pobedu i radost. U mnogim pravoslavnim crkvama, blagoslovene grančice čuvaju se u domovima vernika kao simbol Božje zaštite i blagoslova.

Cveti takođe označava početak Velike nedelje, tokom koje se vernici prisećaju poslednjih dana Isusovog zemaljskog života, Njegove strasti, smrti na krstu i konačne pobede - Vaskrsenja. Ovaj praznik je prilika za vernike da obnove svoju veru i posvećenost Hristovim učenjima o ljubavi, poniznosti i služenju drugima.
Šifra artikla: 3599-06-126
Ova ikona, izrađena је tehnikom kaširanja na medijapan ploči sa zlatotiskom i predstavlja spoj tradicionalne umetničke izrade i savremenih materijala, što omogućava dugovečnost i estetsku vrednost ikone. Zlatotisak, kao tehnika dekoracije, uključuje primenu tankih listova zlata ili zlatne bo..
1.000,00 RSD
Šifra artikla: 3601-01-126
Ikona je izrađena primenom tehnike kaširanja sa detaljima u zlatotisku, smeštena u drveni ram i zaštićena staklom.Ovaj metod izrade omogućava da se vizuelni elementi ikone istaknu bogatim detaljima i sjajem zlata, dok drveni ram dodaje tradicionalnu estetiku i čvrstinu. Zastakljivanje štiti ikonu od..
3.500,00 RSD
Šifra artikla: 3599-01-126
Ikona je izrađena tehnikom kaširanja sa zlatotiskom na medijapan ploči. ..
1.000,00 RSD
Šifra artikla: 60777-126
Ikona izrađena tehnikom kaširanja na medijapan ploči predstavlja spoj tradicionalne ikonopisačke umetnosti i modernih materijala i metoda izrade sa pozlaćenom podlogom. Tehnika kaširanja uključuje postupak lepljenja visokokvalitetnog printa slike na čvrstu podlogu, u ovom slučaju medijapan ploču, ko..
3.000,00 RSD
Prikaži od 1 do 4 od 4 (1 stranica)
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.