Meni
Korpa
Akcioni plan za COVID-19

Veliki post - Aleksandar Šmeman

Veliki post - Aleksandar Šmeman
-30 %
Veliki post - Aleksandar Šmeman

Ovo izdanje po prvi put doposi redigovan tekst više puta objavljivanog prevoda ovog klasičnog dela savremenog pra-voslavnog bogoslovlja. Prilikom redakture, tekst prevoda js dstaljno upoređen sa engleskim izvornikom i saobražen originalnom tekstu. Ispravljen je znatan broj materijalnih grešaka.

Sa blagoslovom NJegovog preosveštenstva Eniskopa šumadijskog G. Jovana

Kragujevac 2020. god.


VELIKI POST - PUT KA VASKRSU

Veliki post kakav danas poznajemo plod je dugog i izuzetno komilikovanog istorijskog razvoja, čiji svi aspekti nisu dovoljno proučeni. Na mnoga pitanja još nije dat odgovor i predstoji da se uradi još mnogo posla, i to ne samo u pogledu sporednih detalja. Dajemo kratak rezime osnovnih podataka.

Ustanovljeno je da je sredinom drugog veka Crkva poznavala samo jedan kratak post uoči godišnje proslave Vaskrsa, ali i taj post je različito držan u različitim oblastima. Sv. Irinej Lionski, govoreći o raspravama o Pashi, piše da se raspravlja „ne samo o danu, nego i o načinu posta. Neki misle da treba da poste jedan dan, drugi dva, neki čak i više. Neki računaju svoj dan četrdeset sati, dan i noć. Ove razlike u načinu držanja posta nisu nastale u naše vreme, već mnogo ranije, još u vreme naših prethodnika“ (citirano po: Jevsevije, Crkvena astorija, 5, 24, 12; up. takođe: Ipolit Rimski, Apostopsko predanje 2, 20, 2-9; 21, 1-5; Tertulijan, O krštenju, 19). Vek docnije imamo podatke da je post pred Vaskrs produžen, barem u nekim oblastima, na nedelju dana („Strasna sedmica" po našoj terminologiji). Tako, u Apostolskoj didaskačiji čitamo: „... stoga treba da postiš u dane Pashe od drugog dana sedmice (tj. od nonedeljka) i živećeš samo na hlebu, soli i vodi do devetog časa, i to do petog dana (tj. četvrtka)... Ali, u petak i subotu posti potpuno i ništa nemoj da okusiš“ (izd. K. N. Soppopu, 1929, sgr. 189). Zatim, „nažalost, sledi praznina od oko tri četvrtine stoleća...

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Stanje zaliha prikazano na internet stranici može se razlikovati od stanja zaliha u magacinu.  Prilikom pakovanja vaše narudžbine ukoliko utvrdimo da nekih artikala nema na stanju, naši zaposleni će vas obavestiti putem emaila i ponuditi alternativu u drugom sličnom predmetu ili vam taj artikal neće biti naplaćen. 

Ova ponuda završava se za:
Dan
Sat
Min
Sec
350,00 RSD
500,00 RSD
  • Stanje: Na stanju
  • Šifra proizvoda: 1088
  • Težina sa ambalažom: 500.00 gr
  • Dimenzije: 21.00cm x 15.00cm x 1.00cm
  • SKU: ***
Pogledano: 2676
Ova web stranica koristi kolačiće ('cookies') kako bismo Vam pružili bolje korisničko iskustvo. Prihvatanjem korišćenja kolačića saglasni ste sa politikom privatnosti.