Meni
Korpa

Veliki post - Aleksandar Šmeman

Veliki post - Aleksandar Šmeman
Uskoro
Veliki post - Aleksandar Šmeman

Ovo izdanje po prvi put doposi redigovan tekst više puta objavljivanog prevoda ovog klasičnog dela savremenog pra-voslavnog bogoslovlja. Prilikom redakture, tekst prevoda js dstaljno upoređen sa engleskim izvornikom i saobražen originalnom tekstu. Ispravljen je znatan broj materijalnih grešaka.

Sa blagoslovom NJegovog preosveštenstva Eniskopa šumadijskog G. Jovana

Kragujevac 2020. god.


VELIKI POST - PUT KA VASKRSU

Veliki post kakav danas poznajemo plod je dugog i izuzetno komilikovanog istorijskog razvoja, čiji svi aspekti nisu dovoljno proučeni. Na mnoga pitanja još nije dat odgovor i predstoji da se uradi još mnogo posla, i to ne samo u pogledu sporednih detalja. Dajemo kratak rezime osnovnih podataka.

Ustanovljeno je da je sredinom drugog veka Crkva poznavala samo jedan kratak post uoči godišnje proslave Vaskrsa, ali i taj post je različito držan u različitim oblastima. Sv. Irinej Lionski, govoreći o raspravama o Pashi, piše da se raspravlja „ne samo o danu, nego i o načinu posta. Neki misle da treba da poste jedan dan, drugi dva, neki čak i više. Neki računaju svoj dan četrdeset sati, dan i noć. Ove razlike u načinu držanja posta nisu nastale u naše vreme, već mnogo ranije, još u vreme naših prethodnika“ (citirano po: Jevsevije, Crkvena astorija, 5, 24, 12; up. takođe: Ipolit Rimski, Apostopsko predanje 2, 20, 2-9; 21, 1-5; Tertulijan, O krštenju, 19). Vek docnije imamo podatke da je post pred Vaskrs produžen, barem u nekim oblastima, na nedelju dana („Strasna sedmica" po našoj terminologiji). Tako, u Apostolskoj didaskačiji čitamo: „... stoga treba da postiš u dane Pashe od drugog dana sedmice (tj. od nonedeljka) i živećeš samo na hlebu, soli i vodi do devetog časa, i to do petog dana (tj. četvrtka)... Ali, u petak i subotu posti potpuno i ništa nemoj da okusiš“ (izd. K. N. Soppopu, 1929, sgr. 189). Zatim, „nažalost, sledi praznina od oko tri četvrtine stoleća...

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Zbog različitih faktora koji utiču na jačinu i svetlinu ekrana, kao i zbog prilagođavanja boja tokom proizvodnje, ne možemo garantovati da će slika prikazana na našem sajtu biti u potpunosti identična predmetu u prirodnom ambijentu.

Iako ćemo se truditi da naši prikazi budu što verniji, molimo vas da imate u vidu da se boje, sjaj i drugi faktori mogu razlikovati u zavisnosti od postavki vašeg ekrana i osvetljenja prostora u kojem se nalazite. Uvek smo tu da odgovorimo na vaša pitanja i pružimo dodatne informacije o proizvodu ako vam je potrebno.

500,00 RSD
  • Stanje: Uskoro
  • Šifra artikla: 1088
  • Težina sa ambalažom: 500.00 gr
  • Dimenzija: 21.00cm x 15.00cm x 1.00cm
  • SKU: #
Pogledano: 5458
Ova veb lokacija koristi kolačiće da personalizujemo sadržaj i oglase, da obezbedimo funkcije društvenih medija i analiziramo naš saobraćaj. Takođe delimo informacije o vašem korišćenju našeg sajta sa našim partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili vašim korišćenjem njihovih usluga.